06-05-2023

Božović inicirao postupak isplata zarada zaposlenima

Ovim putem obavještavamo javnost da je predsjednik Opštine Budva Milo Božović, dana 2. maja uputio zahtjev Višem sudu u Podgorici da mu se omogući potpisivanje službenih dokumenata koji su neophodni za isplatu zarada zaposlenima u lokalnoj upravi kao i preduzećima i ustanovama čiji je opština osnivač, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Skupštine opštine Budva koje potpisuje predsjednik tog tijela Nikola Jovanović.


Foto: Opština Budva

Kako je naznačeno, uz saopštenje je dostavljena i korespondencija Božovićevih advokata sa Višim sudom, kao i dokaz o tome da je dokumentacija dostavljena na dalje postupanje tom sudu.





Foto Kabinet predsjednika SO Budva

U saopštenju koje Jovanović potpisuje navodi se da je posredstvom advokata upućen zahtjev da se predsjedniku Opštine omogući neposredno potpisivanje službenih dokumenata vezanih za obračun zarada zaposlenih lica u lokalnoj upravi kao i svim primaocima zarade i drugih primanja po osnovu rada u subjektima kojima Opština Budva vrši mjesečni prenos sredstava radi isplate zarada.

"Zahtjev je podnijet uoči prvog radnog dana u mjesecu imajući u vidu zakonsku obavezu utvrđivanja i isplata zarada do 15.og u mjesecu, čime su u potpunosti ispoštovani pravni propisi koji regulišu radne odnose i izvršenje Odluke o budžetu Opštine Budva za 2023. godinu", navodi se u saopštenju.

Postupajući po zahtjevu predsjednika opštine, starješine organa u lokanoj upravi, kako stoji u saopštenju, pripremili su obračun zarada i druga službena dokumenta koja su neophodna za isplatu zarada.

"Kompletna dokumentacija za isplatu zarada i drugih neophodnih finansijsih naloga koji su nužni za funkcionisanje lokalne uprave su dostavljeni Višem sudu u Podgorici na dalje odlučivanje i postupanje dana 05. maja 2023. godine. Na ovaj način predsjednik opštine je u potpunosti ispoštovao sve zakonom utvrđene obaveze iz svoje nadležnosti kao izvršioca budžeta i jedinog odgovornog lica koje predstavlja i zastupa opštinu. Pored dokumentacije koja se odnosi na zarade, dostavljena je i druga službena dokumentacija čije potpisivanje ne trpi odlaganje", saopštio je Jovanović.

Imajući u vidu da u konkretnom slučaju, kako ocjenjuje, postoje razlozi hitnosti u Opštini Budva očekuju od Višeg suda da postupi u što kraćem mogućem roku i pozitivno riješi zakoniti zahtjev predsjednika opštine.

"Svi zahtjevi i službena dokumenta su preko pisarnice Višeg suda dostavljeni sudiji za istragu Suzani Mugoši koja je postupajući sudija u konkretnoj stvari oko odlučivanja da li će predsjedniku opštine biti omogućeno Ustavom i zakonom zagarantovano pravo da potpisuje službenu dokumentaciju i time bude omogućeno da zaposleni prime svoje zarade. Predsjednik Opštine Budva gospodin Milo Božović je ovim činom dokazao da mu je interes građana Budve, zaposlenih u lokalnoj upravi, preduzećima i javnim ustanovama, kao i njihovih porodica, na prvom mjestu i da čini sve što je moguće da u datim okolnostima lokalna uprava u našoj opštini funkcioniše", zaključuje se u saopštenju.