12-07-2022

Božović: Učinili smo dosta da smanjimo rizik od požara

Tokom ljetnjih mjeseci i velikih vrućina uvijek postoji opasnost od povećanog broja požara, ali kako kažu u Službi zaštite i spašavanje Budva, u našoj opštini situacija je na zadovoljavajućem nivou. Preventivne mjere koje su sprovodili prethodnih godina urodile su plodom kao i dobra saradnja sa lokalnim institucijama.

Božović: Učinili smo dosta da smanjimo rizik od požara | Radio Televizija Budva


Dragan Božović, Foto: Arhiva

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović je kazao da tokom ljetnjih mjeseci nije bilo požara na teritoriji Opštine Budva.

"Svjedoci smo da su temperature jako visoke što pogoduje nastajanju šumskih požara, na svu sreću u Opštini Budva nema aktivnih požara i nismo ni imali ovih dana nijedan veći. Naravno, mi smo dosta poradili na preventivi jer smo u poslednjih pet godina uložili dosta rada i sredstava da bi smanjili rizik od požara. Prije svega mislim na široku hidrantsku mrežu. Zajedno smo sa Turističkom organizacijom Budva ove godine očistili dosta protivpožarnih puteva, na primjer ostrvo Sveti Nikola i tu smo napravili pješačku stazu oko cijelog ostrva, tvrđavu Mogren, takođe smo očistili stazu od Veljeg brada do Buljarice, sa Sekretarijatom za komunalno stambene poslove smo očistili stazu do Malog brda i biće izveden hidrant što svakako smanjuje rizik od požara", kazao je Božović za Polis.

Kao mjera prevencije postavljeni su i plakati na mjestima gdje je uobičajno okupljanje turista i građana.

"Mi smo sa danom donošenja Naredbe o zabrani loženja vatre na otvorenom oštampali i plastificirali određeni broj plakata, gdje smo na svim ulazima i izlazima sa tih nekih šumovitih predjela naše Opštine (Miločer, Petrovac, Malo brdo, Spas itd.) koja su u većem riziku nastanka požara, postavili plakate kao upozorenje građanima da je zabranjeno loženje vatre na otvorenom do 1. oktobra", kazao je on.

Problem sa paljenjem deponije tokom prethodnih dana na Brajićima je adekvatno riješen

"Mi smo pristupili zajedno sa Opštinom i oni su zaista izašli u susret, obezbijedili smo određenu količinu zemlje i napravili jedan tampon, kao što vidite uspjeli smo na vrijeme i ta deponija je ugašena. Na svu sreću, za razliku od ostalih kolega sa kojima sam ovih dana imao kontakte i razgovore, svi se žale na njihova opštinska rukovodstva da im u nedovoljnoj mjeri izlaze u susret u smislu zapošljavanja ljudi u Službi zaštite i spašavanja i novca za nabavku opreme. Ja zaista sa ovog aspekta moram da kažem da rukovodstvo Opštine Budva na čelu sa predsjednikom je izrazilo visok stepen razumijevanja za nas pa smo tako i mi poslednjih godina uložili dosta novca u opremu. Krajem prošle nedjelje smo poslali da se raspiše tender za nabavku lične i kolektivne opreme, tako da Opština u ovu službu ulaže dosta i ovom prilikom se zahvaljujem na razumijevanju", istakao je on.

U danima kada je nevrijeme sa kišom građani ne treba da brinu kada su u pitanju poplave, jer Služba zaštite i spašavanja je u potpunosti spremna i 24 sata pripravna, zaključio je Božović.


D.Č.