11-01-2023

Božović za Portal: Služba zaštite i spašavanja u narednom periodu biće adekvatno opremljena, Opština izdvaja 170 hiljada eura

U cilju unaprijeđenja uslova za rad u budvanskoj Službi zaštite i spašavanja tokom ove godine predviđena su ulaganja u iznosu od 170 hiljada eura, kazao je za naš portal načelnik Dragan Božović, koji se osvrnuo i na aktivnosti vatrogasaca tokom proteklih praznika, a posebno je istakao da je u planu i renoviranje prostorija u Budvi.


Božović, Foto: portal RTV Budva

Božović je rekao da je ukupna vrijednost tendera za nabavku opreme 170 hiljada eura, i da je on podijeljen u dvije partije.

“Prva partija podrazumijeva odijela za prilaz vatri koja budvanski vatrogasci nikad do sada nisu imali, zatim uniforme za šumske požare i čizme. Znači, to je lična oprema vatrogasaca. Druga partija je u vrijednosti od 30 hiljada eura, ona je završena i podrazumijeva deset disajnih aparata sa šest rezervnih boca, 500 litara pjenila za gašenje požara, crijeva za potrebu Službe zaštite od 52 i 75 milimetara. Tako da, mislim da ćemo sa tim zaokružiti jedan ciklus obnove lične i kolektivne opreme”, naveo je on.

Podsjetio je da je Služba zaštite i spašvanja kao sponzorstvo od Turističke organizacije opštine Budva dobila jedan baterijski razvalni alat sa kojim su opremljene prostorije u Pržnom.

“To su alati koji se koriste prilikom saobraćajnih udesa za rezanje vozila. Dobili smo i šlemove, dobićemo i vatrogasne rukavice za sve pripadnike Službe. Kada se kompletan tender završi zaokružićemo kompletan ciklus i budvanski vatrogasci će biti opremljeni i sa ličnom i sa kolektivnom opremom za duži vremenski period”, kazao je Božović.

Završen je i tender za izgradnju garaža za smještaj vatrogasnih vozila, a ova investicija je značajna kako bi se vozila sačuvala od elementarnih nepogoda. Takođe, Božović najavljuje da je, nakon radova u Petrovcu i Pržnom, u planu renoviranje prostorija Službe zaštite i spašavanja u Budvi.

“Možemo slobodno reći da će u narednom periodu Služba zaštite i spašavanja biti adekvatno opremljena i da će imati normalne uslove za rad. Ovom prilikom zahvaljujem se i predsjedniku Opoštine i njegovom timu koji su imali razumijevanje za Službu zaštite i spašavanja”, poručio je Božović.

On smatra da su tokom nekoliko prethodnih godina uslovi za rad vatrogasaca u Budvi značajno poboljšani.

“Kada sam došao na poziciju načelnika Službe zaštite i spašavanja zatekao sam dosta oskudnu opremljenost i u vozilima i u opremi. Mi smo u prethodne tri-četiri godine nabavili dosta osnovnih stvari za rad. Prije svega mislim na specijalna vozila za naše potrebe”, istakao je on.

Kako je naglasio, tokom novogodišnjih i božićnih praznika u Budvi nije bilo značajnih intervencija dežurnih ekipa.

“Mi smo tokom sve tri novogodišnje noći imali dežurstvo i u Petrovcu i u Budvi, pogotovo ispred Starog grada. Imali smo tri mobilne ekipe i uz redovne aktivnosti sve je proteklo mirno. Smatram da je novogodišnja priredba organizovana jako dobro, da je sve proteklo savršeno i da nije bilo incidenata. Možemo da kažemo da sada ulazimo u mirniji period, koji ćemo iskoristiti za renoviranje i popravku opreme i vozila i pripremu za ljetnju požarnu sezonu”, kazao je Božović.



M.S.