03-03-2021

Brojni projekti oblikovaće Stari grad kao biser crnogorskog primorja

Brojni projekti koji su u protekle dvije godine planirani u Mjesnoj zajednici Stari grad, kao i iluminacija bedema i otvaranje pjace, oblikovaće ovaj kulturno-istorijski spomenik u biser crnogorskog primorja, kazao je član Savjeta ove mjesne zajednice Luka Vučković.


Printscreen: TV Budva

Projekat restauracije starogradskih vrata privodi se kraju što je, kako je kazao, samo jedan u nizu realizovanih projekata.

"Česme su obnovljene, postavljene su kante za otpatke, nekih petnaestak komada, očišćene su zidine Starog grada. Ostalo je još da se očiste zidine sa strane mora, prema Školu. One su u lošem stanju, dosta je vlage prodrlo u njih. Na nekim mjestima primjetna su oštećenja, određeni kameni su ispali iz svoje pozicije i potrebna je sanacija. Dosta stvari je urađeno, ali to je sve kozmetičke prirode. Krupniji projekat, kao što je iluminacija bedema i šetnica iziskuje vrijeme i velika novčana sredstva.", rekao je Vučković za emisiju "Polis".

Što se tiče pjace smatra da ona treba da bude uniformisana i da na njoj budu izložene samo budvanske namirnice.

"Da tu bude i štand gdje će ribari da prodaju divlju ribu,suve smokve, masline, maslinovo ulje, žućenicu, ruštule, zmaj tortu makarule", smatra Vučković.

Opširnije u prilogu Ljubice Pribilović.




M.S.