12-06-2020

Brus Springstin posvetio pjesmu Džordžu Flojdu

Slavni američki roker Brus Springstin posvetio je pjesmu "American Skin (41 Shots)" Džordžu Flojdu, Afroamerikancu koji je nedavno preminuo zbog posljedica policijske brutalnosti što je izazvalo talase protesta širom Amerike, pa i svijeta.


Brus Springstin, Foto: Inquirer.net

"Ova pjesma traje skoro osam minuta. Toliko je umirao Džordž Flojd, dok je policajac držao koljeno na njegovom vratu", kazao je Springstin gostujući kao DJ na Sirius XM radiju i pustio numeru "American Skin (41 Shots)", koja govori o ubistvu nenaoružanog tamnoputog Amadua Dijaloa, kojeg su usmrtila četiri bijela policajca rafalom od 41 metka.



Springstin je usput kritikovao politiku SAD-a kazavši da je zemlja u plamenu i haosu zahvaljujući bezosjećajnosti Bijele kuće prema umrlima od virusa Covid-19 i naročio prema policijskoj brutalnosti prema Afroamerikancima, zaključivši kako se sadašnjem haosu ne nazire kraj.

Pored toga je čitao djelove govora Martina Lutera Kinga i puštao angažovane pjesme drugih muzičara kao što su "Strange Fruit" Bili Holidej, "This Is America" Childish Gambina i "Burnin0 and Lootin" Boba Marlija.


Izvor: Vijesti