01-06-2021

Budva među 270 ekološki osviješćenih gradova

Kancelarije za evropske integracije sprovodi brojne aktivnosti na osavremenjavanju opštine Budva. Nakon uvođenja sistema javnih bicikala u planu je formiranje neobičnog podvodnog muzeja, apliciranje za Evropsku prijestonicu volonterizma kao i realizacija infrastrukturnih projekata sredstvima iz EU fondova, najavila je za naš portal Iva Bajković u ime ove opštinske službe.


Foto: Lazar Gregović

Kancelarija za evropske integracije i međunarodnu saradnju Opštine Budva danas završava dio projekta Dynamob #2.0 koji je trajao od 2018.godine. Kao rezultat tog poziva koji je sproveden kroz mehanizme INTERREG IPA CBC, Budva je postala prva Opština u Crnoj Gori koja uvodi sistem javnih bicikala u upotrebu.

"Projekat Bike Share Budva je zapravo dobra praksa saradnje između organa lokalne uprave, u ovom slučaju Sekretarijata za komunalno - stambene poslove i naše kancelarije. U projektu su osim Crne Gore učestvovale i Italija i Albanija. Sistem javnih bicikala Budva Bike Share je obezbijeđen njemačkim, robusnim biciklima iz sistema nextbike, koji ne obezbjeđuju samo bicikla već i stanice za zaključavanje kao i sistem za naplatu i održavanje. Na ovaj način smo ušli u društvo preko 270 ekoloških osvještenih gradova u svijetu i raduje nas, prije svega, reakcija turističkih poslenika koji ovaj sistem vide kao dobru šansu za podizanje imidža destinacije." kazala je za naš portal Iva Bajković iz klancelarije za evropske integracije i međunarodnu saradnju Opštine Budva.

Nakon projekta #dynamob 2.0, biće započeta realizacija projekta BlueMED PLUS iz, takođe Interreg CBC, ali za Mediteran.

"Kroz taj projekat Opština Budva treba da od stare brodske olupine iz II sv.rata, kod Trstena, napravi jednu vrstu ronilačke baze i podvodnog muzeja. Partner na projektu je Italija, odnosno fakultet iz Kalabrije i istraživački centar iz Soluna.
Iako smo imali želju i ambiciju da ove godine apliciramo za titulu Evropske prestonice volonterizma, odlučili smo da izvršimo opsežne pripreme u sferi pisanja i usvajanja strategija iz te oblasti i da kandidaturu istaknemo tek naredne godine. Ovo će ujedno biti odlična prilika da preko Sekretarijata za društvene djelatnosti i njihove Kancelarije za mlade pripremimo zaista ozbiljan materijal koji će biti, ne samo aplikacija, već i usvojena strategija koja treba da doprinese boljem prepoznavanju i vrednovanju volonterskog rada." najavila je Bajković.

Kancelarija za evropske integracije sprovodi aktivnosti iz oblasti kulturne saradnje, a u toku je razmena informacija sa Varnom i Limasolom. Ova opštinska službe je fokusirana i na procedure povlačenja sredstava iz EU fondova za infrastrukturne projekte.

"Cilj nam je da se aktivnije uključimo u povlačenje fondova za infrastrukturne projekte, na koje ćemo aplicirati onom dinamikom kojom budu raspisivani pozivi za Crnu Goru i lokalne samouprave.
Članstvo u međunarodnim organizacijama ALDA i FAEC su preuzete obaveze i nastavićemo aktivno da participiramo u njihovom radu kao lokalna samouprava." dodala je Bajković.

Budva zaslužuje ambijent nalik modernim, evropskim gradovima pa se unaprijed radujemo svim pomenutim projektima koji će unaprijediti prostor i kvalitet života.

J.M.