07-07-2022

Budva: Od boravišne i turističke takse do sada naplaćeno preko million eura

Ukupan prihod od boravišne takse u prvoj polovini godine iznosi skoro million eura, što je u poređenju sa prošlom godinom za čak 50 odsto više, saopšteno je našem portalu iz Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.


Foto: arhiva

Iznos naplaćene boravišne takse za sva lica za period od 1. jaunara do 5. jula tekuće godine iznosi 929.965,80 eura, dok je za isti prošlogodišnji period ta suma bila upola manja i iznosila je 487.686,59 eura.

Za isti period od turističke takse do sada je naplaćeno 278.110,56 eura, dok je prošlogodišnja suma bila 247.459,92 eura, zvanični su podaci opštinske Uprave lokalnih javnih prihoda.

Boravišna taksa

Boravišna taksa je paušalni novčani iznos koji plaća lice koje izvan svog prebivališta koristi usluge smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost. Smještajnim objektom smatra se: hotel, motel, pansion, turistički apartman, odmaralište, kamp, planinarski dom, soba za iznajmljivanje i svi drugi objekti u kojima se pružaju usluge smještaja. Boravišnu taksu pod jednakim uslovima plaćaju i strani državljani.

Boravišnu taksu ne plaćaju: Djeca do 12 godina starosti, lica sa teškim čulnim i tjelesnim smetnjama (slijepi, gluvi, distrofičari i dr.), lica upućena na banjska i klimatska liječenja, odnosno specijalizovanu rehabilitacijuod nadležne ljekarske komisije, lica koja obavljaju sezonske poslove sa prijavljenim boravkom u turističkom mjestu, lica koja neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana, učesnici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa, održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeniplaćanja taksa, strani državljani koji organizovano, preko zvaničnih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći. Navedena lica ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova (članska karta, potvrda škole, ljekara, ljekarski uput i dr.)

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 12 do 18 godina starosti. Opština može svojim propisom odrediti i druga lica koja su oslobođena od plaćanja boravišne takse. Vaši domaćini su dužni da: Prijave vaš boravak u roku od 12h od prijema, naplate boravišnu taksu u iznosima do 1.00 EUR po noćenju, te da na računu za smještaj posebno iskažu iznos boravišne takse.

Boravak možete da prijavite u Informativnim punktovima Turističke Organizacije Opštine Budva gdje možete i izvršiti uplatu boravišne takse. Istu možete platiti na licu mjesta, ili uplatom na Žiro račun: 510-8173205-85

J.M.