01-11-2023

Budva sa domaćim talentima nastavlja evropsku priču

Odbojkaši Budve imali su sjajan produženi vikend u Burgasu. Osvojili su turnir prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona, pobijedivši domaćina u posljednjem meču 3:0 i sa najboljim skorom u trouglu sa Burgasom i prvakom Mađarske, Kapošvarom, osvojili prvo mjesto u grupi koje vodi u drugu fazu kvalifikacija.


Foto: OSCG

Bez previše pritiska tim Miljana Boškovića dočekao je evropski izazov, ali i sa mnogo vjere u dobar rezultat. On je stigao, uprkos porazu od Kapošvara na startu, u četiri seta.


Foto: OSCG

„Poslije dugog puta, koji je trajao praktično cijeli dan i vrlo kratkog perioda za odmor, čekao nas je izuzetno kvalitetan rival, mađarski Kapošvar. Protivnici su iskoristili sve greške koje smo napravili i ostvarili pobjedu. Imali smo čak 39 grešaka koje nam se sigurno ne bi desile da su igrači bili odmorniji“, kazao je mladi trener Miljan Bošković, koji je imao evropski debi na klupi prvaka Crne Gore i dodao da su njegovi momci pokazali kvalitet kada je bilo najpotrebnije.

„Već narednog dana čekala nas je veoma jaka i iskusna ekipa Strumice. Igrači su bili veoma motivisani da pokažu koliko vrijede, i zaista su bili na visokom nivou. Trijumf u tri seta dao nam je krila za nastavak takmičenja. I uslijedila je za nas najbitnija i odlučujuća utakmica, protiv ekipe Burgasa – puna sala, podrška navijača domaćinu, nije nas poljuljala psihički, već je izazvala upravo suprotno. Uspjeli smo da izvučemo maksimum i pružimo izuzetno lijepu i dobru igru, koja je zaokružena na pravi način – pobjedom 3:0 i ostvarenjem cilja.“


Foto: OSCG

Ono što Budvane posebno raduje je veliki doprinos mladih igrača, kao i činjenica da se pojačanja savršeno uklapaju u tim.

„Uspjeh je ostvaren sa 13 crnogorskih igrača i uz pojačanja iz Srbije, Dodića i Močića, što nas posebno raduje. Veliki dio momaka rođen je 2000. godine i kasnije, a u evropskim utakmicama imali su značajnu minutažu i uticaj na igru. Većinu njih dobro poznajem iz mlade reprezentacije, a mnogi od njih su ili članovi seniorske selekcije ili ozbiljno konkurišu za mjesto. Takođe, od velikog značaja za našu igru u ovoj sezoni je povratak iskusnih Ječmenice i Radunovića, koji će značajno doprinijeti razvoju mlađih, što kroz treninge, što kroz kvalitetne utakmice. Što je jako značajno, sve ovo donijeće dobre stvari crnogorskoj odbojci, generalno“, istakao je Bošković.

Vrlo brzo će mladi Rastko Milenković i saigrači iskustvo sticati na novim evropskim utakmicama, možda i prirediti senzaciju. Od 10. do 12. novembra Budvu očekuje turnir druge runde kvalifikacija u Beogradu. U zemunskoj dvorani „Master“ igraće redom sa prvakom Španije, Guaguas Las Palmasom, sa domaćinom turnira, Partizanom i sa šampionom Austrije, Tirol Inzbrukom. Bošković poručuje da ni u tim mečevima nema pritiska.


Foto: OSCG

„Ostvarili smo prolaz u drugo kolo kao prva ekipa iz dosta teške grupe. Upravo to nam daje satisfakciju da se pripremimo još bolje za narednu rundu, u kojoj će nas čekati takođe veoma teška grupa. Ali, naša poruka je jasna „idemo da igramo odbojku“! Kakav god ishod bio, ovo je već za nas veliki uspjeh, jer su mnogi bili skeptični i u vezi sa našim prolaskom prve faze. Dokazali smo suprotno i potrudićemo se da uspijemo da dokažemo da možemo još mnogo više.“

Do nastavka kvalifikacija za Ligu šampiona, Budvu očekuju utakmice EPCG Superlige, a u narednom kolu igraće derbi sa Jedinstvom, u petak, 3. novembra, od 18 sati u MSC „Budva“, uz direktan prenos na RTCG.


(OSCG)