01-09-2021

Budva: U školske klupe sješće 403 prvaka

U osnovnim školama na području opštine Budva ove godine su prvi razred upisala 403 učenika.


Foto: UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Kako saznajemo u razgovoru sa vršiocima dužnosti direktora, najviše prvaka pohađaće Drugu osnovnu školu, i to njih 206 (osam odjeljenja), dok je u OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" u prvi razred upisano 180 učenika (sedam odjeljenja).

U OŠ "Mirko Srzentić" u Petrovcu u školske klupe sješće 17 prvaka, a formirano je jedno odjeljenje.

Zbog epidemiološke situacije nastava će se odvijati na način da će časovi trajati pola sata, uz obavezno nošenje maski.

Maske u školama obavezne

U naredbi koju je Ministarstvo zdravlje donijelo krajem prošlog mjeseca, pored ostalog, stoji i da je prilikom dolaska u školu obavezno mjerenje temperature učenicima, da škole imaju veliki odmor te da đaci mogu da nose svoju užinu bez dijeljenja.

Početak iz ugla direktora

"Nastava neće biti kabinetskog tipa, dakle, svako odjeljenje dobija svoju učionicu, a nastavnici će se smjenjivati u učionicama", rekla je za portal RTV Budva Nataša Radonić, v.d. direktorice Druge osnovne škole.

V.d. direktora OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", Novak Ljubanović naglašava da je najbitnije ispoštovati sve preporučene mjere nadležnih institucija, kako bi se mogućnost širenja virusa u školi svela na minimum.

"U vezi sa tim, obavili smo sastanke sa nastavnicima i zajednički osmislili najbolje nivoe funkionisanja u datim uslovima. Zadovoljni činjenicom da će se ove godine nastava održavati u cjelovitim odjeljenjima, da će se pod posebnim uslovima održavati i nastava fizičkog vaspitanja, osmislili smo poseban model održavanja higijene svih školskih prostorija a zahvaljujući dobroj organizovanosti tehničkog osoblja", naglasio je on.

Da je u ovom momentu izazovno organizovati nastavu ocjenjuje i v.d. direktorice OŠ "Mirko Srzentić", Marijana Mirković.

"Slijedićemo preporuke koje dobijamo iz Instituta za javno zdravlje i resornog ministarstva, a sve u cilju odvijanja nastave u školi što je duže moguće", rekla je Mirković i dodala da u petrovačkoj školi, za sada, nemaju u planu neke dalje izmjene načina realizovanja nastave, od onoga što je već preporučeno.

Od ovog septembra, nastavu u Drugoj osnovnoj školi pohađaće oko 1.600 učenika, u OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" njih 1.480, a u školi u Petrovcu 207 đaka.

Podsjetimo, nova školska godina zvanično počinje danas i u SMŠ “Danilo Kiš“. U julu i avgustu u prvi razred upisano je 195 učenika koji će biti raspoređeni u osam odjeljenja - tri opšte gimnazije, po jedno za smjerove hotelijersko-turistički i ekonomski tehničar, gastronom, restorater i kuvar.


M.S.