28-06-2022

Budvanka Ksenija Franeta osvojila prvo mjesto na takmičenju iz flaute u Vogeri

Naša sugrađanka, flautistkinja Ksenija Franeta početkom juna osvojila je prvo mjesto na takmičenju ˝Đuzepe Peloso˝ koje je održano u italijanskom gradu Vogera. Perspektivna muzičarka od 2019. godine živi u Trstu gdje pohađa Konzervatorijum ˝Đuzepe Tartini˝, a u Vogeri je, kako kaže, imala mogućnost da upozna velike umjetnike kao što su Piter Lukas Graf, Ugo Piovano, Mauricio Saleti i Emilio Galante, te da čuje njihovo mišljenje o sviranju i stavu prema muzici.


U Vogeri, Foto: Privatna arhiva

"Takmičenje se odvijalo u dvije etape. Pošto sam imala problema oko angažovanja korepetitora, za takmičenje sam izabrala program za solo flautu. U prvoj etapi sam izvela ˝Sequenza I˝ od Berija i ˝Syrinx˝ od Debisija; a u drugoj Sonatu u a-molu od C. F. E. Baha, ˝Dya Nikta˝ od Romitelija i ˝Chaccone˝ od Karg – Elerta. Bila sam zadovoljna kako sam odsvirala, ali nisam se nadala nagradi jer su i konkurenti bili veoma dobri. Kada se takmičenje završilo pričala sam sa predsjednikom žirija gospodinom Grafom o nagradi koju sam dobila. Iz njegove priče shvatila sam da je preovladao moj stav, moja strast i mogućnost da se mijenjam u zavisnosti od toga kakvu kompoziciju izvodim", sumirala je utiske Franeta.

Krajem aprila naša sugrađanka je imala priliku da sa ansamblom ˝Le Agane˝ učestvuje u programu ˝Piazza Verdi˝ na RAI Radiju 3, što je za nju, kako ističe, bilo predivno iskustvo.

"Imale smo priliku da sviramo na mjestu gdje je nastupao Severino Gaceloni mnogo puta i gdje je kompozitor Lučano Berio počeo da eksperimentiše sa elektronskom muzikom. Izvele smo tri kompozicije napisane baš za naš ansambl - ˝Echi della Mongolia˝ koju je napisala naša profesorka Luiza Selo, zatim aranžmane poznatih Pijacolinih medolija ˝Los pajaros perdidos˝ i ˝Milonga˝, čije je aranžmane za naš ansambl uradio venecijanski kompozitor Marino Baratela. Na kraju smo izvele i našu omiljenu kompoziciju ˝Maravee˝ od friulanskog kompozitora Karla Korace", kazala je ona.


"Le Agane" u studiju Italijanske radio-televizije (RAI), Foto: Facebook/Luisa Sello

Za talentovanu muzičarku ova godina je bila jako uspješna. Naglasila je da je imala priliku da se razvija i kao solista i kao kamerni muzičar.

"Svirala sam u raznim kamernim ansamblima (sa duvačima, sa gudačima), zatim u orkestru i naravno sa flautistkinjama. Svirale smo u raznim gradovima kao što su Bjela, Milano, Gorica, Vogera, Beč, Peruđa, Morovale, a čeka nas još dosta zanimljivih nastupa.



Nastup u Gorici, Izvor: Youtube/Luisa Sello

"Kao solista sam se fokusirala na ispitni i diplomski program, ali i pored toga na savremenu muziku, tako da sam otkrila svoju novu strast. Kako stvari sada stoje, trebala bih završiti osnovne studije za manje od mjesec dana, a onda idemo u nove pobjede", zaključila je Franeta.



M.S.