10-10-2018

Budvanski feštađuni nastupaju na karnevalu u Engleskoj

Budvanski feštadjuni uveliko se pripremaju za odlazak u Englesku, gdje će prvi put nastupiti na karnevalu , koji se održava u Bridž Voteru, od 1. do 5. novembra.

Budvanski feštađuni nastupaju na karnevalu u Engleskoj | Radio Televizija Budva

Odmah nakon toga, predstaviće se i na svjetskoj turističkoj berzi u Londonu, gdje će NTO u saradji sa lokalnim turističkim organizacijama predstaviti turističku ponudu Crne Gore.

Kako je kazala predsjednica NVO “Feštadjuni” Marija Pjerotić, ovo će biti sjajna prilika da dođe što više grupa sa zapadnog tržišta na Medjunrodni budvanski karneval.

"Svaki uporan rad koji se radi srcem se isplati. Grupa britanaca gostovala je kod nas za vrijeme budvanskog festivala i oduševili se našim maskama te kako cijeli grad živi za karneval", kazala je Pjerotić.



Svi su željeli da se slikaju sa feštađunima, a nakon toga počela je priča o karnevalima u Velikoj Britaniji.

"Nakon priče o karnevalima u Engleskoj došla sam na ideju da bi mi upravo tamo mogli da nastupimo, a gospodi se odmah svidjela ideja. Brian Smedley koji radi u Gradskoj upravi i bavi se međunarodnom saradnjom, bio je zaniteresovan da se postigne dogovor", rekla je Pjerotić i dodala da posebnu zahvalnost duguje direktorki crkvenog hora Danijeli Nikolić koja je dala sve od sebe da se ovaj projekat ostvari i dovede do kraja.

Nastup budvanskih feštađuna na tom karnevalu je veliki pomak za cijelu Crnu Goru jer je englesko tržište perspektivno, i to će biti jedna dobra sardanja sa Budvom.

"Karnevali u Engleskoj imaju alegorijska kola i gupne igre, zatim rade specifične vatromete. Za sada ide 14 feštađuna, a predstavićemo se maskom sunca i četir godišnja doba. Poslije toga smo na berzi turiuma u Londonu, i tamo planiramo da predstavimo našu kulturu", istakla je Pjerotić.

Ova posjeta je važna i za budvanski karneval.

"Nama je ovaj karneval veoma značajan i želimo ovom posjetom da naučimo nešto novo kako bi unapijedili i osvježili naš budvanki karneval", naglasila je Pjerotić.