31-07-2015

Budvanski liberali pozvali na bojkot zakona o Morskom dobru

Budvanski liberali pozvali na bojkot zakona o Morskom dobru | Radio Televizija Budva

"OO LP Budva hitno i jednoglasno se oglašava po pitanju prava private svojine i potrebe pravdene eksproprijacije u državi akcentujući i ukazujući na konkretne novine na nacrt Zakona o Morskom dobru koji je koji je diskriminatorski i protivustavan i koji se može smatrati hajdučijom i pljačkom, čak i pokušajem etničkog čišćenja starosjedilačkog stanovništva na primorju. Podsjećamo da je svojina svetinja i neprikosnoveno pravo koje se još od Rimskog prava ne smije dirati, te se zalažemo da dobijemo  što bolji tekst Zakona o morskom dobru, koji će odredbama garantovati svojinska prava. U tom smislu pridružujemo se stavovima vlasnika zemlje u zoni morskog dobra diljem Crne Gore koji su i ranije napominjali a i dalje to čine da Vrhovni sud Crne Gore zapravo i definitivno dezavuiše ono na čemu počiva čitava zapadna civilizacija i Evropska unija, a to je nepovredivost privatne svojine, ma gdje se ona nalazila. Ako ovaj stav prođe "neizimjenjeno" ili "povučeno", to će biti znak da su građani "legli na rudu" i da je vrijeme za novi Zakon o morskom dobru koji će svaku pa i najmanju parcelu ostalu u zoni koju zona morskog dobra pokriva, proglasiti državnom svojinom, bez obzira ko je u zemljišne knjige upisan kao vlasnik. Sud je u takvom tumačenju Zakona o morskom dobru otišao toliko daleko da je čak naveo da nema značaja ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik, jer se radi samo o formalnom upisu koji ne obezbjeđuje posjed i posjedovnu zaštitu, iako privatno zemljište i stare porodične kamene kuće izgrađene na obali Boke i primorja npr. država nikada nijednim aktom nije ekspropisala i oduzela od njihovih stvarnih i vjekovnih vlasnika, isplaćujući im za to pravičnu novčanu nadoknadu.

Ovo su samo neki od izvoda iz Nacrta novog zakona o Morskom dobru odnosno zlu Crne Gore, kojima se tlači i ono malo prava na svojini koja vas je do sada svrstavala u red “srećnika” što na svojoj zemlji, imate priliku da “zaradite mukom stečen novac”, provodeći sezone, u pitanju do kad više da namirujemo drugima svoje, praveći se da ne treba da prozivamo te druge ,koji očigledno je, mogu mnogo više i mnogo bolje ulažući minimalno a zarađujući maksimalno i bukvalno na sve žmureći jer se kao u filmu ta priča ne dešava samo nama već svima koji ne smiju ili neće da pričaju i prozivaju javno i “dobro prolaze” tajno.

Dragi naši Budvani i svi starosjednioci ako Vas još negdje u gradu ima, konačno Vas molimo da se probudite i dozovete k poznanju legitimnih prava ne spuštajući glave pred svima što se dešava svima nama, jer to u realnosti nisu neki drugi ljudi.

Produdite se da vam ne mrkne, dok još dobra ima da Vam svane.

Apelujemo na sve građane, stručnu i političku javnost da kažemo NE ZAKONU KOJI NAS TLAČI", navodi se u saopštenju predsjednika OO LP Budva Blaža Rađenovića.