20-12-2021

Budvanski vatrogasci prošli obuku za traganje i spašavanje iz ruševina

U okviru Programa bilateralne saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske za 2021. godinu, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a u saradnji sa kolegama iz Francuske, organizovao je drugi nivo obuke za traganje i spašavanje iz ruševina (SDE2) za 15 pripadnika opštinskih službi za zaštitu i spašavanje iz Budve, Tivta, Ulcinja, Kotora, Herceg Novog i Berana.


Foto: MUP

Kako su kazali iz resornog ministarsva, dvonedeljna obuka realizovana je od 6. do 16. decembra 2021. godine na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, a sproveli su je francuski eksperti kapetan Christophe Jacquemin i Tristan Hahn.

"Kroz zahtjevnu teorijsku i praktičnu obuku vatrogasci-spasioci su uspješno savladali i dostigli ciljeve obuke, koji se odnose na sticanje znanja i vještina o koordinaciji i rukovođenju u akcijama traganja i spašavanja iz ruševina po međunarodnim standardima, organizaciji i tehnikama spašavanja iz ruševina, opremi i spravama za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju rušenja i ruševina i sl. Posljednjeg dana obuke održana je pokazna vježba na lokaciji Lazine u opštini Danilovgrad na kojoj su polaznici obuke testirali usvojene tehnike traganja i spašavanja iz ruševina", pojasnili su iz MUP-a.


Foto: MUP

Pokaznoj vježbi i dodjeli sertifikata prisustvovali su v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i policijski ataše iz Ambasade Francuske Philippe Dassonville. Kako su naveli iz MUP-a, on su izrazili zadovoljstvo što prisustvuju završnici uspješno sprovedene obuke na kojoj su polaznici pokazali veliku zainteresovanost i profesionalizam za unapređenje znanja i sticanje novih vještina za traganje i spašavanje iz ruševina. Takođe, najavili su nastavak saradnje u ovoj, ali i drugim oblastima zaštite i spašavanja, koje su od obostranog interesa.

"Podsjećamo da je obuka koja je prethodila ovoj (nivo SDE1) realizovana takođe kroz bilateralnu saradnju između dva ministarstva, na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, u periodu od 3. do 7. juna 2019. godine za 15 vatrogasaca-spasioca iz opština Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Kotor i Berane", zaključuje se u saopštenju.