30-10-2018

CBCG o uvođenju instant plaćanja: U pitanju je skup sistem

CBCG prati dešavanja vezano za razvoj instant plaćanja na globalnom nivou i sagledava sve mogućnosti uvođenja tog servisa. Treba imati u vidu i činjenicu da instant platni sistemi još ne predstavljaju masovan servis u pogledu rasprostranjenosti iz razloga što je riječ o veoma skupim platnim sistemima, saopšteno je portalu Investitor.me iz vrhovne monetarne institucije.

CBCG o uvođenju instant plaćanja: U pitanju je skup sistem | Radio Televizija Budva

Kako CBCG tarifnu politiku kod pružanja platnih usluga formira po troškovnom principu, strogo se vodi računa da novi servisi budu pristupačni svim korisnicima, jer je briga o korisnicima u fokusu i CBCG i poslovnih banaka”, poručili su iz CBCG, odgovarajući na pitanja o mogućnosti uvođenja brzog transfera novca i u crnogorski platni sistem.

Nedavno je Srbija omogućila instant plaćanja, koja korisnicima pruža opciju gotovo trenutnog transfera novca unutar domaćeg platnog sistema.

Banke u Crnoj Gori, kako preciziraju iz CBCG, svojim korisnicima omogućavaju pristup novcu 24h dnevno 365 dana u godini putem online servisa, platnih kartica, mobilnih aplikacija, te bankomata, koji omogućavaju plaćanja, podizanje gotovine, uplate novca i druge usluge.

Nakon implementacije niza novih propisa EU iz oblasti platnog prometa na kojima CBCG trenutno radi, kako se dodaje, biće omogućeno pružanje još modernijih, učinkovitijih i jeftinijih usluga platnog prometa, kao i još bolja zaštita korisnika platnih usluga.

Digitalizacija pomjera načine i granice plaćanja
Iz CBCG kažu da industrija plaćanja posljednjih godina doživljava značajne transformacije koje vode inovacijama, a sve zahvaljujući ubrzanom razvoju digitalizacije.

Digitalizacija i mogućnosti koje ona donosi dovele su do pojave novih pružalaca platnih usluga, novih kanala za pružanje platnih usluga, kao i novih načina plaćanja, što u krajnjem ima višestruke koristi, kako za same korisnike platnih usluga, tako i za cjelokupno društvo, smatraju u CBCG.

“Implementacijom regulative Evropske unije iz oblasti platnih usluga Centralna banka Crne Gore je obezbijedila sve potrebne preduslove za nove servise, što je dovelo do toga da poslovne banke u Crnoj Gori prate trendove u oblasti pružanja platnih usluga, kako to čine i svjetske banke. Elektronska, kartična i mobilna plaćanja u našoj zemlji bilježe trend kontinuiranog povećanja, a banke su sve više dostupne korisnicima”, zaključuju iz crnogorske centralne banke.