13-02-2022

CDPR i FLU donirali crteže i grafike Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Baru

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) tradicionalno od 2002. godine dodjeljuje donacije Institutu za bolesti djece KC Crne Gore (IBD KCCG).


Foto: IJZ

Kako su kazali iz CDPR-a, prva od ukupno dvadeset jedne posjete dječjim bolnicama u Crnoj Gori dogodila se 15. februara 2002. godine i to je jedna od prvih aktivnosti odmah nakon obnavljanja Društva.

"Te posjete su od tada postale redovne i tradicionalne, pa tako pored posjeta IBD KCCG u Podgorici, poslednjih godina smo posjećivali istim povodom i donirali crteže i Dječjim odjeljenjima Opštih bolnica u Kotoru, Nikšiću i Beranama. Ove godine smo odabrali da takođe sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opremimo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Baru grafikama i crtežima studenata/tica profesorke Marije Kapisode (Ivana Vujošević, Anđela Durutović, Jelena Mijanović, Dušica Trceta, Ivana Vučeljić, Hana Mirković, Lana Vukčević, Vukašin Tanjević, Saška Bojić, Ina Jaganjac, Teodora Raičević, Todor Kovačević, Ana Raičević, Sofija Roksandić ...)", saopštili su.





Foto: CDPR

Crteži i grafike uz svesrdnu već tradicionalnu pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, predati su direktoru Opšte bolnice Bar dr Igoru Karišiku.


Foto: CDPR

"Da krase sve dječje sobe, kao i ambulante, trpezariju, dnevnu ambulantu, sobu za dnevni boravak, kao i hodnike Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Baru i djeci svakako učine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka. CDPR će nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti IBD KCCG, ali i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori, kao što to redovno radimo od osnivanja", kazali su iz CDPR-a.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO), koja je osnovana prije dvadeset osam godina, tj maja 1994. godine u Valensiji - Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz velikog broja zemalja, i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), preko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma.

"Blizu 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu", istakli su oni.

Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

"Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno", saopšteno je iz CDPR-a.

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece.

"Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti", zaključuje se u saopštenju.