01-07-2020

CDT traži posebnu sjednicu NKT o izborima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) tražio je od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da održi posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati važna pitanja i dileme vezane za održavanje izbora u uslovima pandemije korona virusa.

CDT traži posebnu sjednicu NKT o izborima | Radio Televizija Budva

Kako ističu u pismu upućenom predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću, predlažu da se na sjednicu pozovu i predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izborima, kako bi u direktnoj komunikacija razmijenili mišljenja o problemima i razgovarali o rješenjima.

"NKT u hitnom roku treba da usvoji pravila i smjernice vezane za izbore u uslovima korona virusa. Od ključne važnosti za jedan demokratski izborni proces je da pravila budu unaprijed poznata svim njegovim akterima. Dvije su ključne grupe pitanja na koja NKT što prije mora dati odgovore, kako bi se i izborna administracija i birači, ali i posmatrači izbora blagovremeno informisali i pripremili za primjenu zdravstvenih mjera u toku izborog procesa", napominju u CDT-u.

U kontekstu COVID-19 epidemije, posebno je važno pitanje, smatraju, kako će se omogućiti glasanje oboljelima, bilo da su u bolnicama ili na kućnom liječenju, i kako će se omogućiti glasanje onima koji su pod mjerama zdravstvenog nadzora, u kućnoj samoizolaciji ili u institucionalnim karantinima.

"Odgovore na neka od ovih pitanja nije jednostavno dati, budući da je prostor za intervenciju ograničen važećim izbornim zakonodavstvom. Ovo je posebno važno u svijetlu činjenice da je broj ljudi pod mjerama nadzora npr. u aprilu ili maju 2020. godine bio toliki da može odlučujuće da utiče na rezultate predstojećih izbora. Druga grupa pitanja odnosi se na glasanje na biračkom mjestu, koje mora biti organizovano na način da se zaštiti zdravlje svih učesnika u izbornom procesu - članova izborne administracije, predstavnika izbornih lista, posmatrača i svih birača. To je posebno bitno u kontekstu ostvarivanja izbornog prava, jer na dan izbora niko ne smije biti prinuđen da donosi odluku da li će glasati rizikujući svoje zdravlje. O svim ovim pitanjima, građani tj. birači moraju biti na vrijeme informisani", napominju u CDT-u.

Kako ističu u pismu, tu su i mnoga druga pitanja terenskog rada partija u toku kampanje i pravila ponašanja svih aktera u ograničenim uslovima.

"CDT smatra da je neprikosnoveni javni interes da ova pitanja budu riješena što prije. Takođe, važnost navedenih tema po sebi dovoljan je razlog za održavanje ove vrste komunikacije i dijaloga. Vremena za gubljenje nema, a uslovi u kojima se odvija kampanja iz dana u dan su sve neizvjesniji", navodi se u pismu ove nevladine organizacije koje je potpisao izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.