20-04-2020

Čeka nas recesija, neizvjesno koliko će trajati

Nakon suzbijanja korona virusa, neminovno je da će doći do krize i recesije u cijelom svijetu, ali pitanje je koliko će trajati. To je za Televiziju Crne Gore kazao profesor Univerziteta Džons Hopkins Siniša Vuković. Ističe da je u Crnoj Gori reakcija na pandemiju bila promišljena, ali da kriza, nakon svega, neće zaobići ni našu zemlju. Savjetuje da se pomognu ranjivije djelatnosti, naročito turistički sektor.

Čeka nas recesija, neizvjesno koliko će trajati | Radio Televizija Budva

"Svejedno radi li se o malim ili velikim sistemima, globalna ekonomija je toliko povezana i toliko umrežena da će neminovno doći do presipanja kriza i širenja neizvjesnosti širom svijeta", kaže Vuković.

Doći će i do recesije izvjesno je, ali neizvjesno je koliko će ona trajati.

"Tačno je da već imamo mnoge institicije koje ukazuju na recesiju na globalnom nivou barata se ciframa između 2,5 do 3 odsto pada ekonomije EU, oko 5 SAD idu do 7 odsto", navodi Vuković.

Profesor vašingtonskog univerziteta, a Crnogoroac - zato i sa više pažnje motri na dešavanja u Crnoj Gori.

"Ono što mogu vidjeti odavde iz Vašingtona, kada je u pitanju Crna Gora, čini mi se da je do sada reakcija bila prilično na mjestu, dovoljno promišljena. Još uvijek se ne ukazuju trendovi koji mogu pokazati na veliki sok u bliskoj budućnosti. Veći su skokovi sada kada vidite SAD, kada više od 22 miliona Amerikanaca se prijavilo za finansijsku pomoć", navodi Vuković.

Sve ovo govori da su ranjive i najveće ekonomije, ali ozbiljnije od navedenog treba čuti sljedeću ocjenu.

"Ovdje se sada ne radi samo o SAD, već i mali sistemi poput Crne Gore moraju se spremiti na jedan period, ne samo neizvjesnosti, već i nedostatka onoga na šta se naviklo u prethodnom periodu sigurno da će i ova kriza proći. Koliko će trajati to zavisi od toga koliko će društvo biti spremno da izdrži mjere koje neće biti popularne makar na kratkom roku", rekao je Vuković.

On smatra da svaka država na vrijeme treba da reaguje i naročito da povede računa o ranjivim djelatnostima.

"Kada je Crna Gora u pitanju, to je posebno važno za turizam i spremiti makar privremene mjere kojim bi se amortizovali postojeći skokovi, odnosno nadolazeći skokovi", kazao je sagovrnik TVCG.

Ni u kriznim vremenina ne treba zaboraviti na saradnju. Vuković smatra da bi se izolacionizam mogao vratiti kao bumerang.

"Bilo koja vrsta izolacionizma u ovom trenutku nije dobro došla bilo političa ili ekonomska ako bi se samo pogledale posljedice inertnosti odnosno reaktivnosti EU kada je bila u pitanju Italija i sporost reakcije i nespremnost za saradnju pokazuje se koliko može biti duboka kriza zbog nedostatka saradnje", naveo je Vuković.

Vrijeme se kupovalo kada je riječ o koroni, na vrijeme smo da počnemo da ga kupujemo i za dane poslije korone.

Izvor: RTCG