11-06-2023

CEMI: CEMI i CDT: Zatvoreno biračko mjesto u Tuzima, partije zovu građane da izađu na glasanje

U Crnoj Gori danas se održavaju šesti parlamentarni izbori od obnove nezavisnosti, na kojima pravo glasa ima 542.468 građana. Na izborima učestvuje 15 lista. Centar za monitoring (CeMI) i Centar za demokratsku tranziciju na biračkim mjestima u zemlji zabilježili su manje nepravilnosti.

CEMI: CEMI i CDT: Zatvoreno biračko mjesto u Tuzima, partije zovu građane da izađu na glasanje | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pexels)

Građani prijavili da ih partije putem SMS-a pozivaju da glasaju

Građani su prijavili CeMI-ju da im od pojedinih političkih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu.

"Ovako postupanje je suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika i načelu ravnopravnosti svih podnosilaca izbornih lista", naveli su iz te NVO.

Prekid glasanja zbog nestanka struje

Iz CEMI je saopšteno da je na pet biračkih mjesta u Opštini Rožaje nestala struja, kao i da je tu glasanje prekinuto. Iz OIK Rožaje je rečeno da su u pitanju četiri biračka mjesta. Naveli su i da se na dva biračka mjesta prešlo na vizuelnu identifikaciju glasača jer je u pitanju duži prekid napajanja električnom energijom.

Zatvoreno biračko mjesto u Tuzima

U Tuzima je zatvoreno jedno biračko mjesto, nakon što ga je član biračkog odbora napustio sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma i nakon reakcije policije, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Iz CEMI-ja su na Tviteru rekli da je zatvoreno biračko mjesto 21.

I CDT je saopštio da je na biračkom mjestu broj 21 u Tuzima glasanje prekinuto i biračko mjesto je zatvoreno u 15:30.

"Do ovoga je došlo nakon incidenta vezanog za glasanje putem pisma, do koga je došlo zbog toga što je predstavnik jedne liste pokušao da napusti biračko mjesto noseći glasačke listiće namijenjene za glasanje putem pisma, u čemu su ga drugi članovi spriječili ne dopustivši mu da ide sam. Tom prilikom su glasački listići pogužvani", saopštio je CDT.





Kako je objavio CEMI, na biračkom mjestu 73A u Podgorici je došlo do sukoba između birača i članova biračkog odbora.

Sukob se desio nakon što je utvrđeno da je u biračkom spisku, u prostoru za potpis, potpis drugog birača.

Iz CEMI-ja nijesu saopštili o kakvom sukobu se radilo.


Foto> Media biro

13:21: CEMI dobio 40 prijava o nepravilnostima

Ognjen Mitrović iz CEMI-ja kazao je da je ta NVO dobila 40 prijava o nepravilnostima.

"Glasači i CEMI-jevi posmatrači javljaju da je pojedinim glasačima promijenjeno biračko mjesto, a da nijesu obaviješteni", kazao je Mitrović.

I dalje se prijavljuju upotrebu mobilnih telefona, kao i fotografisanja listića.


Foto: Media biro

13:20 CDT: Birač presavio pogrešno listić, glasanje nije poništeno

Na biračkom mjestu broj 74-C u Podgorici jedan birač je presavio listić sa pogrešne strane tako da je jedan član odbora vidio za koga je glasao, međutim taj listić nije poništen, što je suprotno pravilima.

"Građani nam javljaju da su štabovi političkih partija počeli da upućuju telefonske pozive građanima da izađu da glasaju. Pozivamo političke partije da se danas uzdrže od svega što bi se moglo protumačiti kao pritisak na birače, a građane ohrabrujemo da glasaju slobodno", kazao je Delić.

12:00 CEMI: Član odbora koristio telefon

U Plavu na biračkom mjestu 11A, CEMI je registrovao da član biračkog odbora koristi telefon, što je suprotno članu 71a Zakona kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

CeMI je objavio da u Podgorici na biračkom mjestu nisu prisutni svi članovi BO, odnosno da nedostaje jedan član.

"Shodno članu 72 Zakona o izboru odbornika i poslanka dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", objavio je CEMI.

11:24-Do 11 sati manje nepravilnosti, uglavnom povrede tajnosti glasanja

Nepravilnosti su uglavnom vezane za fotografisanje listića i izgovaranje naglas opcije za koju je birač glasao.



09:50 CEMI: Prijavljeno slikanje glasačkog listića

Na biračkom mjestu 19 u Herceg Novi, kako javlja CeMI, građanin je prijavio slikanje glasačkog listića od strane birača.

"Birački odbor je, budući da ovakvo ponašanje predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa (kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje), poništio glasački listić", naveli su iz CeMI-ja.

09:24 - CEMI zabilježio manje nepravilnosti

Sa otvaranjem biračkog mjesta broj 3 u Pljevljima se kasnilo 15 minuta jer nije funkcionisao uređaj za elektronsku identifikaciju. Problem je otklonjen i glasanje se normalno odvija.

Na biračkim mjestima broj 31 u Ulcinju i broj 92 u Nikšiću prijavljeno je da imaju po jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen opštinskim izbornim komisijama.

"Na biračkim mjestima broj 24 u Podgorici i broj 14 u Rožajama na biračkom mjestu nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Podsjećamo da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", naveli su iz CDT-a.

08:15 CEMI: Prva nepravilnost, fotografisanje listića

Centar za monitoring objavio je da je prijavljena prva nepravilnost na biralištima.

"Prijavljena upotreba mobilnog telefona telefona na biračkom mjestu, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje", saopšteno je iz CEMI-ja.

CEMI:07- CEMI: Otvaranje na jednom biralištu kasnilo 25 minuta

Šef pravne službe u CEMI-ju Ognjen Mitrović kazao je da je na jednom biračkom mjestu otvaranje kasnilo 25 minuta zbog nestanka struje.

"Bilo je svega nekoliko prijavljenih manjih nepravilnosti. Očekivanja su da izbori proteknu u fer atmosferi", kazao je Mitrović.