22-04-2014

Cijene goriva: Benzin skuplji

Cijene benzina u Crnoj Gori promijenjene su prvi put u ovoj godini i od ponoći će biti veće dva centa.

Cijene goriva: Benzin skuplji | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva ekonomije agenciji Mina-business je saopšteno da će bezolovni eurosuper 98 i 95 od ponoći koštati 1,4 eura, odnosno 1,37 eura.

Cijene eurodizela i lož ulja ostaće nepromijenjene i naredne dvije sedmice. Eurodizel će i narednih 15 dana koštati 1,27 eura, a eurodizel za komercijalne svrhe 1,05 eura. Lož ulje za grijanje ostaće na 95 centi, a lož ulja za veleprodaju na 1,23 eura.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su promijenjene 18. novembra prošle godine, kada je lož ulje za veleprodaju i za grijanje pojeftinilo šest centi.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Naredni obračun će se prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata obaviti 5. maja, a eventualno korigovane vrijednosti naftnih derivata važiće od 6. maja.

Nastavak tenzija između Rusije i Ukrajine i dalje održava cijenu sirove nafte na međunarodnim tržištima prilično visoko. Rusija, Ukrajina i zemlje zapada nedavno su se dogovorile oko uslova da se okonča nasilje u Istočnoj Ukrajini međutim dogovor se ne primjenjuje u potpunost što povećava zabrinutost oko mogućih problema na tržištu energenata.