20-06-2015

Cijene u Crnoj Gori 57 posto prosjeka EU

Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 57 odsto prosjeka Evropske unije (EU), pokazuju podaci Eurostata.

Eurostat je objavio komparativne nivoe cijena 37 evropskih država za prošlu godinu, prema kojem je nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Hrvatskoj iznosio 67 odsto prosjeka EU, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) po 53 odsto, Albaniji 50 odsto, a u Makedoniji 47 odsto.
Grupu od 37 evropskih država, kako se navodi u saopštenju Monstata, čine 28 članica EU, tri članice EFTA - Island, Norveška i Švajcarska, zatim pet zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU - Crna Gora, Makedonija, Srbija, Albanija i Turska i potencijalni kandidat za članstvo u EU, BiH.

“Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanjima koja se sprovode u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojima se prikupljaju cijene za više od 2,4 hiljade potrošačkih dobara i usluga u 37 evropskih država”, dodaje se u saopštenju.

Rezultati istraživanja su iskazani preko indeksa nivoa cijena koji omogućavaju poređenje nivoa cijena među zemljama u odnosu na prosjek EU.

“Ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa prosjekom EU, a ako je indeks nivoa cijena manji od 100, ona se smatra relativno jeftinijom”, objasnili su iz Monstata.

U prošloj godini nivoi cijena za potrošna dobra i usluge značajno su varirali među evropskim zemljama.

“Potrošačke cijene u Danskoj su 38 odsto iznad prosjeka 28 zemalja članica EU, dok je najjeftinija članica EU Bugarska, čije su potrošačke cijene 52 odsto ispod prosjeka EU”, navodi se u saopštenju.

Eurostat je objavio indekse nivoa cijena za šest važnih grupa proizvoda i usluga i to hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan, odjeća, električni uređaji, motorna vozila i restorani i hoteli.

Za grupu odjeća, Crna Gora bilježi indeks nivoa cijena 92 u poređenju sa EU, što je isto kao i u Srbiji, dok je taj indeks znatno niži u BiH gdje iznosi 85, Makedoniji 76, Turskoj 63 kao i u pojedinim članicama EU, Češkoj 85, Poljskoj 84 i Mađarskoj 70.

Proizvodi u grupi hrana i bezalkoholna pića su u Crnoj Gori sa 77 odsto prosjeka EU, skuplji nego u Srbiji i BiH gdje iznose po 74 odsto, Makedoniji 58 odsto, dok su jeftiniji u odnosu na Hrvatsku, u kojoj nivo cijena za navedenu grupu proizvoda iznosi 90 odsto prosjeka EU.

Posmatrajući Crnu Goru, indeks nivoa cijena za grupu proizvoda električni uređaji je iznad prosjeka EU, dok za motorna vozila indeks nivoa cijena ne odstupa značajno od cijena navedene grupe proizvoda u regionu.

Najniži nivoi cijena za grupu restorani i hoteli su zabilježeni u Makedoniji i Albaniji, sa 40 odnosno 42 indeksna poena, dok za Crnu Goru taj indeks iznosi 62 u poređenju sa EU.

“Od svih zemalja učesnica projekta Norveška je najskuplja zemlja za tri navedene grupe proizvoda i usluga i to hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan i restorani i hoteli”, rekli su iz Monstata.

Danska je najskuplja zemlja za grupu proizvoda motorna vozila, a Island za odjeću i električne uređaje.

Makedonija ima najniži indeks nivoa cijena za proizvode i usluge u grupama hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan i restorani i hoteli.

“Odjeća prema navedenom istraživanju je najjeftinija u Turskoj, motorna vozila u Češkoj dok su električni uređaji najjeftiniji u Češkoj i Poljskoj”, zaključili su iz Monstata.