23-02-2023

Članovi Eko sekcije Druge osnovne škole posjetili Skadarsko jezero

U mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan močvarnih područja članovi Eko sekcije Druge osnovne škole u Budvi, učenici osmog i devetog razreda, posjetili su Skadarsko jezero.


Foto: Druga osnovna škola

Kako su saopštili iz ove škole, u Centru za posjetioce NP „Skadarsko jezero” na Vranjini učenike i profesoricu biologije Anu Vujović dočekala je stručna saradnica Marijana Živaljević Roganović.

"Učenicima je u prostoriji sa eksponatima prenešeno znanje o svih pet nacionalnih parkova i pokazan reljef istih. Preparirane vrste su uljepšale sliku bogatstva i zaintrigirale mlade posjetioce o daljem toku priče. Marijana ih je nakon tog dijela provela u drugu prostoriju gdje su izloženi koristeni predmeti u domaćinstvima u okolini jezera", kazali su iz Druge osnovne škole.

Nakon toga učenici su u sali čuli pregršt zanimljivosti o ljepotama, ali i problemima sa kojima se suočava kako ovo stanište tako i pojedinačno vrste značajne za očuvanje, pri čemu ih je posebno zaintrigirao život pelikana, čaplji, vidre i barske kornjače.

"U Centru za posjetioce NP Skadarsko jezero na Virpazaru imali su priliku da se upoznaju sa zanimljivom postavkom eksponata dijela kulturnog nasledja i da saznaju nešto više o tradicionalnom načinu privređivanja i ribolova na Jezeru. Pješačili smo dijelom južne obale Skadarskog jezera, uživali u prirodnim pejzažima i posmatranju ptica. Nisu nam umakle liske, male bijele čaplje, mali i veliki kormorani i ćubasti gnjurci. Nedaleko od crnogorskog sela Godinja, nalazi se malo kameno ostrvo sa ostacima tvrđave. Ostrvo Grmožur je stalno stanište pojedinih vrsta ptica. Hvala Marijani od svih nas na predivnom i nezaboravnom druženju, kao i na stečenom znanju!", naveli su iz Škole.