27-07-2020

CNN: Koronavirus će trajno promijeniti globalnu ekonomiju

Koronavirus će vjerovatno ostaviti trajni trag na svjetsku ekonomiju donoseći drastične promjene, ali i važne pouke, ocjenjuje CNN.

CNN: Koronavirus će trajno promijeniti globalnu ekonomiju | Radio Televizija Budva


Praćenje virusa vjerovatno će postati dio života svih ljudi, kao što su i sigurnosne mjere nakon napada 11. septembra.

Važno je, kako se navodi, investirati u infrastrukturu potrebnu za otkrivanje budućih virusnih epidemija.

Ta investicija štitiće ekonomije u slučaju da se ispostavi da je zaštita od Covida-19 privremena, prenosi Tanjug.

Mnoge ekonomije usvojile su verzije skraćenog rada tokom pandemije. Zahvaljujući tome, radnici ostaju zaposleni i plaćeni, a vlada kompenzuje manjak plata.

Rad na daljinu će postati češći, a ima dokaza da je rad od kuće jednako produktivan kao i rad u kancelariji.

"Kriza izazvana pandemijom ubrzala je tempo digitalne transformacije uz daljnju ekspanziju e-trgovine i bržeg usvajanja telemedicine, video-konferencija, on-lajn učenja", navodi se u tekstu.

S druge strane, kompanije u međunarodnom lancu snabdijevanja nailaze na poteškoće. Vjerovatno će mnoge od njih promijeniti lokaciju svoje proizvodnje, a taj trend neće stvoriti nova radna mjesta, jer će veći dio proizvodnje biti automatizovan.

Vlade će biti veće pošto odigraju ulogu osigurača i posljednjeg investitora tokom krize. Javni dug će se, kako se navodi, "napuvati" stvarajući finansijske probleme širom svijeta.

"Najvažnija pouka koja se može izvući iz pandemije Covida-19 jeste značaj zajedničkog rada na rješavanju problema koji pogađaju cijelo čovječanstvo", navodi se u tekstu i zaključuje da je svijet mnogo jači ujedinjen nego podijeljen.





Izvor: Mina