12-05-2020

COK predložio mjere za suzbijanje krize

Sportskim savezima, udruženjima i klubovima, koji su uredno izmirivali poreze i doprinose, a kojima je zbog koronavirusa bio onemogućen rad i obustavljene sve aktivnosti, treba obezbijediti isti tretman kao i privrednim društvima kojima je zabranjen rad. To piše u predlogu mjera Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) za suzbijanje negativnog uticaja COVID-19 krize na sport u Crnoj Gori.


Navodi se da treba osigurati da sportski sektor dobije podršku za zaštitu radnih mjesta, zaposlenih i samozaposlenih od rizika od gubitka posla i prihoda.

"Rebalansom budžeta, koji se predviđa, preispitati kriterijume i visinu iznosa koji se dodjeljuju za sport. Treba raditi na novim vidovima finansiranja sporta i formiranju privatno-javnog fonda za finansiranje sporta“, piše u predlogu mjera, koji je usvojio Upravni odbor COK.

Predloženo je da treba kreirati smjernice i preporuke za sve sportske subjekte u Crnoj Gori, u cilju sagledavanja realnog obima aktivnosti i izvršavanja potrebnih prilagođavanja
novonastaloj situaciji.

"Treba stvarati posebne fondove solidarnosti kod sportskih subjekata. Organizovati sportske kampove, koji bi solidarno finansirali Ministarstvo sporta i
mladih, COK i nacionalni sportski savezi, u cilju što bolje organizacije i finasijske optimizacije kvlitetnih treninga i edukacije najboljih
crnogorskih sportista. Uz odobrenje lokalnih samouprava i Ministarstva prosvjete da se gradski i školski sportski objekti koriste besplatno ili po sniženoj cijeni za treniranje, na određen vremenski rok“, piše u saopštenju.

Navodi se da od odobrenih sredstava Evropske unije dio treba preusmjeriti na sport.

„Treba nastaviti sa nastavom fizičkog vaspitanja putem digitalnih medija i jačati zdrave stilove života u radnoj populaciji, bilo da rade od kuće ili u kancelariji“, piše u saopštenju.

Saopšteno je da je cilj predloženih mjera podrška i pomoć u oporavku sportskog sektora, ali i ukupne crnogorske privrede i društva.

"Značaj pomoći za sportski sektor je u ovom trenutku pogotovu važan, kad se uzme u obzir da je pred nama najveći sportski događaj – Olimpijske igre, koje će se 2021. godine održati u Japanu", piše u saopštenju COK.

Saopšteno je da je COK u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom usvojio određene strategije i planove.

Kao neposredne mjere, već su odobrena bespovratna sredstva za naše sportiste, kroz olimpijske stipendije i grantove.

"Stoga je neophodno, napraviti program finansiranja programskih aktivnosti sportista i timova u cilju obezbjeđivanja optimalnih uslova za kvalifikovanje i pripremu za Olimpijske igre, kao i
za sam nastup na glavnom takmičenju u olimpijskom ciklusu Tokio 2020", saopšteno je iz COK“.

Navodi se da je pri realizaciji tih i sličnih mjera, neophodna najtješnja moguća saradnja Ministarstva sporta i mladih, Crnogorskog olimpijskog komiteta i nacionalnih sportskih saveza i da je COK je spreman da da svoj maksimalan doprinos.