18-11-2020

Ćosić: Sljedeća mjera zaključavanje Budve, potvrde za dozvolu kretanja izdaje poslodavac

U Opštini Budva, kako je kazao Haris Ćosić, sekretar Opštinskog tima za Zaštitu i spašavanje gostujući u dnevno informativnoj emisji Polis, uslijed novonastale situacije sa koronavirusom, funkcioniše Opštinski tim za zaštitu i spašavanje, a formiran je i mini štab, koji je oformljen na osnovu naredbe Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore.

Ćosić: Sljedeća mjera zaključavanje Budve, potvrde za dozvolu kretanja izdaje poslodavac | Radio Televizija Budva

"Svi kapaciteti su angažovani, a najviše doprinosa daje Služba za zaštitu i spašavanje, Dom Zdravlja, Komunalna policija i inspekcija čiji su pripadnici konstantno na terenu sprovode i kontorlišu mjere propisane od NKT, Crveni krst i CB Budva koji pruža asistenciju sanitarnoj inspekicji na ovom području", kazao je Ćosić.

Kako dodaje, potvrde za dozvolu kretanja, ukoliko građani ispunjavaju uslove propisane mjerema od strane NKT-a, izdaju isključivo poslodavci ili izabrani ljekari osoba kojima je potrebna pomoć, izvodom iz matičnog registra građana kojima se dokazuje međusobno srodstvo lica kojima je potrebna pomoć i lica koje će za pomoć biti ovlašćeno ili ugovorm o njezi ili ugovorom o izdržavajnju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos lica koja traže potvrdu za dozvolu kretanja.



Od zabrane izlaza od 21h do 5h izuzeta su djeca sa autističnim poremećajima, kao i lica koja koriste invalidska kolica, a u pratnji jednog lica i to u trajanju od najviše 60 minuta, na izlazak u istom vremenskom trajanju imaju i lica koja izvode kućne ljubimce.

Što se tiče zabrane putničkog međugradskog saobraćaja od petka u 21h do ponedjeljka u 5h, ona važi za sve osim za motorna vozila kojima se dostavljaju ljekovi, hitna medicinska pomoć, vozila koja obavljaju komunalne djelatnosti i vozila za snadbijevanje gorivom i električnom energijom.

Saobraćaj je dozvoljen i za prevoz lica koja su boravila van mjesta boravka, a radi povrtaka u mjesto boravaka ako posjeduju voznu kartu, avionsku ili neku drugu kartu za povratak ili su to mjesto napsutili prije 14. novembra kao i radi tranzitnog prevoza putnika.

Pravo na slobodu korištenja prevoza, imaju i lica koja njeguju lica koja uslijed povrede ili fizičkog stanja nijesu u stanju da obavljuju svakodnevne aktivnosti, a što se takođe dokazuje potvrdom od strane izrabranog ljekara ili potvrdom o međusobnom srodstvu ili pravnom odnosu lica.

Ćosić ističe da bi sljedeća mjera usljed porasta broja oboljelih u Budvi mogla biti totalno zaključavanje grada.

"U Budvi trenutno imamo 363 oboljela od koronavirusa, imamo osam smrtnih slučajeva, a obzirom da ima tendenciju porasta iz dana u dan najnoviji informacije o strane NKT ukazuju da bi sljedeća mjera u skorije vrijeeme mogla biti totalno zaključavanje ili kako oni kažu "lock down" . Tako da možemo da očekujem da se vraćamo na onaj scenario od marta mjeseca kad nismo mogli iz opštine u opštinu da idemo. Ovim putem apeluje, na građane da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravlje, distanca, maska i pranje ruku. Dakle, ako je to nešto što može da utiče da bi se smanjio broj zaraženih i oboljelih od koronavirusa, dajte da se pridržavamo i da to ispoštujemo pa da vidimo rezultate u ovih 15 dana", zaključio je Ćosić.


D.P.