07-11-2018

Crkva namijenjena Svetoj Trojici

Na centru Trga između crkava nalazi se pravoslavna crkva Svete Trojice. Podignuta je 1804. godine kombinovanjem ružičastog kamena i kamena boje meda.

Crkva namijenjena Svetoj Trojici | Radio Televizija Budva

Poslije propasti Mletačke republike 1797. godine i dolaska Boke pod ingerenciju Austrije, na zahtjev pravoslavnih Budvana, uz zalaganje crnogorskog vladike, Austrija je dozvolila izgradnju crkve Svete Trojice koja je započela 1798. a završena 1804. godine.


Crkva je namijenjena Sv. Trojici. Zidana je na pasove od crvenoga i bijeloga tesanika, a i inače podsjeća na crkvu Sv. Gospođe manastira Podostroga, na koju su se ugledali njeni neimari.

Ima zvonik "na preslicu" sa tri zvona a okruglo kube zasvođene prozore. Fasada je ukrašena rozetom iznad zapadnih vrata. Prozori na platnima i na polukružnoj apsidi imaju gvozdene rešetke.

Ikonostas ove crkve radili su grčki ikonopisci u 19. vijeku i on ima izuzetnu umjetničku vrijednost. Prostor oko crkve, lijepo popločen, zaokružen je ovisokim zidom. Ispred crkve nalazi se grob Stefana Mitrova Ljubiše, pisca i političara, rođenog u Budvi.