25-08-2022

Crna Gora atraktivna destinacija za organizaciju događaja, ocijenjeno na berzi kongresnog turizma „Conventa“, u Ljubljani

Crnogorski kongresni biro, u okviru Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, predstavlja kongresnu ponudu destinacije na berzi kongresnog turizma “Conventa 2022”, koja se održava 24. i 25. avgusta, u Ljubljani.


Foto: NTO

Riječ je o jedinstvenoj i regionalno najznačajnijoj berzi ove vrste, koja već 14 godina predstavlja ključno mjesto susreta izlagača (kongresni biroi, hoteli, kongresni centri, DMC, profesionalni kongresni organizatori) iz evropskih zemalja, sa fokusom na zemlje Jugoistočne Evrope, sa profesionalnim organizatorima događaja (hosted buyers) zainteresovanim za ovaj region.

Direktorica Crnogorskog kongresnog biroa Aleksandra Maksimović ocijenila je da imajući u vidu da berza okuplja oko 250 organizatora MICE događaja kao što su poslovni sastanci, kongresi, konferencije, motivaciona putovanja, vjenčanja i sl, u potrazi za novim destinacijama, koji su pažljivo selektovani na osnovu iskazanog interesovanja za ovaj region, predstavlja odličnu priliku za promociju destinacije, umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih kontakata, uz sticanje znanja i iskustava kroz edukativni program.

“Tokom dvodnevne berze održali smo sastanke sa više od 50 tzv. bajera iz Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Holandije, Švedske, Belgije, Francuske, Španije, Mađarske, Slovenije, Danske, SAD, Australije, Azerbejdžana, Indije i drugih zemalja, koji su iskazali interesovanje da saznaju više o destinaciji i njenim potencijalima za organizaciju događaja. Posebno su zainteresovani za luksuzni segment ponude, hotele 4 i 5*, konferencijske kapacitete, izlete, kao i avio povezanost koja često igra odlučujuću ulogu prilikom odabira destinacije. Poznato je da se ova vrsta događaja organizuje van glavne turističke sezone, te da turista na poslovnom putovanju troši značajno više od prosječnog turiste. U tom smislu, vjerujem da će učešće na ovoj berzi, rezultirati održavanjem većeg broja događaja iz oblasti MICE turizma u Crnoj Gori i time doprinijeti produženju sezone i ostvarivanju većih prihoda od turizma u godinama koje slijede”, istakla je Maksimović.

Alfonso Regalado, planer događaja u kompaniji Netflix sa sjedištem u Holandiji impresioniran je Crnom Gorom.

“Bio sam u Crnoj Gori, u Kotoru, prije 4-5 godina i mislim da ima ogroman potencijal za MICE turizam. Veoma mi je drago što sam imao priliku da se sastanem sa predstavnicima Crnogorskog kongresnog biroa i razgovaram o ostvarivanju saradnje i mogućnostima za organizaciju poslovnih putovanja”, istakao je on.

Za Vesnu Lešnik iz američke kompanije Helmsbriscoe, koja savjetuje klijente gdje i kako najbolje da organizuju poslovne događaje, Crna Gora je odlična destinacija, jer mogu dobiti sve na malom prostoru.

“Mi smo velika kompanija i mislim da je Crna Gora za naše agente koji su većinom iz Amerike, dobra destinacija upravo jer je manje poznata. Moje američke kolege ne poznaju Crnu Goru, preporučiću im da je otkriju i na meni je da im pokažem ove predivne slike prirode i predstavim ljude koji su u Crnoj Gori, po mom mišljenju topli i najbolji domaćini”, kazala je Lešnik.

Dietmar Bracht iz kompanije OVB Holding iz Kelna: “Bio sam u Crnoj Gori, u Budvi 2018. godine i veoma sam impresioniran ljubaznošću ljudi i kvalitetom usluge. Hrana je bila odlična, priroda nesvakidašnja i preporučio bih svakome da ode u Crnu Goru i doživi ovaj skriveni dragulj Evrope.”

Kunal Laungani, osnivač kompanije Chapter 2 Events koja posluje u SAD, Portugalu, Azerbejdžanu i Indiji, takođe je fasciniran Crnom Gorom, koja je za njega skrivena destinacija.

“Posjetio sam na kratko Kotor, koji je na mene ostavio snažan utisak, tako da bih volio da se vratim i naučim i doživim više. Uvijek tragamo za skrivenim draguljima širom svijeta, koje možemo da nudimo našim klijentima za vjenčanja i različite proslave i događaje. Ja zaista vjerujem da postoji veliki potencijal u Crnoj Gori, volio bih da je upoznam bolje, kako bih mogao da je preporučujem svojim klijentima”, kazao je on.

Od predstavnika hotelske privrede iz Crne Gore, na ovoj berzi svoje programe predstavili su hotelska grupa “Montenegro Stars”, hoteli “The Chedi Lustica Bay” i “Blue Kotor Bay”.

„Conventa je dokazala da je zaista najjači regionalni sajam za ovaj specifični tržišni segment, vrlo važan za zemlje u okruženju. I nakon 14 godina imam prilike upoznati nove ljude i sresti stare kolege. Ove godine posebno mi je drago da vidim pored mene predstavnike Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, jer je to svojevrsno pojačanje i nama privrednicima, a sigurna sam da će doprinijeti dodatnom pozicioniranju Crne Gore” , izjavila je Irina Tomić, direktor prodaje i marketinga hotela Blue Kotor Bay.

“Grupacija Montenegro Stars čiji hotel Splendid ima najveći kongresni centar u državi ali i regionu, sa organizacijom oko 300 događaja različitog karaktera u toku godine, fokusirana je na promociju ali i razvijanje novih usluga u okviru MICE segmenta turizma. Conventa predstavlja najveći regionalni sajam u ovoj oblasti i ovo nije naš prvi nastup na događjaju, a još važnije je da smo više puta upravo sa Convente “donijeli” organizaciju vrlo interesantnih dogadjaja kako za hotel, tako i za Crnu Goru uopšte. Bajeri dolaze donekle upoznati sa regionom i događaj prate najrazličitije studijske posjete, te osim prezentacije potencijala destinacije tokom sastanaka koje imamo, neposredno nakon održavanja Convente klijenti su u prilici da se i na licu mjesta upoznaju sa destinacijom”, istakla je Spasenija Kika Purić iz kompanije Montenegro Stars.

Direktor MICE sektora hotela The Chedi Luštica Bay Bruna Aleksić: “Kao hotel koji je ove godine odlučio da ukaže povjerenje Conventi svojim učešćem, jako smo zadovoljni odazivom i kvalitetom kupaca koji su došli. Svi su zainteresovani za region i destinaciju, i samim tim imamo priliku da se predstavimo tržištu na pravi način. NTO pruža pravu podrsku predstavljanjem Crne Gore sa svim svojim prirodnim lepotama, a nama daje priliku da predstavimo svoj proizvod u potpunosti. Nadamo se da će nam se gosti vratiti i pružiti priliku da sa njima organizujemo nove događaje i iskustva i da će se na taj način napraviti veliki broj prelijepih uspomena iz Crne Gore.”