02-12-2015

Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO.

Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO | Radio Televizija Budva

Tu odluku su jutros, na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu, jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Alijanse.

"Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a upravo su donijeli istorijsku odluku – da pozovu Crnu Goru da počne pristupne pregovore da postane 29. članica našeg Saveza. Čestitamo Vladi Crne Gore i građanima Crne Gore na naporima i na dostignuću. Ovo je veoma dobar dan za Crnu Goru, dobar dan za Zapadni Balkan, i dobar dan za cijelu Alijansu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ministarskom sastanku prisustvovali su ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.



"Naravno, ovo nije kraj puta. Važan posao ostaje da bude urađen - na adaptaciji odbrane, na domaćim reformama posebno na vladavini prava i da nastavi da napreduje na pokazivanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u. Ovo su pitanja koja ćemo nastaviti da pratimo i kada budemo počeli pregovore o prostupanju i tokom procesa ratifikacije", rekao je Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare rekao da nije moguće predvidjeti koliko će proći do punopravnog članstva Crne Gore u NATO.

"Posljednji put je trebalo godinu dana ali neću davati datume, Crna Gora će učestvovati na sastancina ali bez prava glasa", rekao je Stoltenberg.

Lukšić je rekao da je ovo istorijski dan za Crnu Goru.

"Ponosni smo i uzbuđeni što ste pozvali Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Otvaranjem vrata Crnoj Goi pokazali ste koliko i zašto je ova Alijansa snažna. Poziv za Crnu Goru je odlična vijest i za ostatak Balkana i jačanje bezbjednosti i stabilnosti regiona”, kazao je Lukšić.

Kako je rekao, to je znak za region da će imati još jednog prijatelja u NATO porodici.

"Svjesni smo da poziv ne znači kraj procesa, već početak novog, da se upotpune zadaci u periodu prije samog članstva. Želim da vas uvjerim da je Crna Gora potpuno posvećena reformama. Sa istim intenzitetom nastavićemo da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala i da još unaprijedimo sektor odbrane", poručio je Lukšić.