11-09-2017

Crna Gora počinje bitku sa kesama od plastike

Iz inicijative za Crnu Goru sa minimumom otpada, Zero Waste Montenegro, prije dva dana su Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) predali peticiju sa 3.000 potpisa podrške crnogorskih građana za zabranu jednokratnih plastičnih kesa.

Crna Gora počinje bitku sa kesama od plastike | Radio Televizija Budva

Kao razlog takvom zahtjevu, iz ZWM su ranije "Vijestima" kazali da prosječan stanovnik Crne Gore godišnje iskoristi i odbaci više od 600 plastičnih kesa, koje se u Crnoj Gori ne recikliraju, pa završe ili u prirodi ili na deponijama.

Nezavisno od te inicijative, sličnu ovih dana pripremaju Nacionalni parkovi Crne Gore, u saradnji sa MORT i Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori. U ekološkoj kampanji “Budi šampion”, koja je u toku, od sredine oktobra će ključne poruke i aktivnosti biti usmjerene na podizanje svijesti upravo o smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

Taj dio kampanje biće realizovan u saradnji sa Volijem, MPM (Cosmetics marketi) i Franca marketima, gdje će kupcima biti dijeljeni platneni cegeri sa sloganom "Neću kesu! Imam ceger".

Iz NPCG su "Vijestima" kazali da će kese biti dijeljene u objektima tih marketa koji gravitiraju nacionalnim parkovima.

"Različitim aktivnostima ćemo nastojati da kod građana probudimo svijest o tome da se smanjenjem upotrebe plastičnih vrećica i promjenom loših navika može uticati na smanjenje nivoa otpada, te istovremeno i na smanjenje novčanih sredstava koja je potrebno obezbijediti za uklanjanje istog", kazali su iz NPCG.

U Crnoj Gori, kupci u marketima manje plastične kese dobijaju besplatno, dok one veće, plaćaju tri centa i više, u zavisnosti od trgovine. Plastične kese su čest "ukras" na drveću, obalama i vodi crnogorskih rijeka.

U svijetu se za proizvodnju plastičnih kesa potroši četiri odsto svjetske proizvodnje nafte.


Vijesti.me