16-05-2020

Crna Gora raspolaže sa dovoljnom količinom zaštitne opreme i respiratora

Crna Gora raspolaže sa dovoljnom količinom zaštitne opreme, ali i respiratora i za teže scenarije, kazao je za Novu M direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić. Dodaje i da je čitav zdravstveni sistem efikasno odgovorio na epidemiju KOVID 19, ali i da to treba da nam bude pouka da nastavimo sa ulaganjem u njegov razvoj.


Foto: Skrinšat (FOS Media)

Pandemija koronavirusa pod lupu je stavila cjelokupan zdravstveni sistem. Pokazalo se, ocijenili su i nadležni, da je spreman da odgovori svim izazovima. Takođe, kako ocjenjuje direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić za NOVU M, pokazalo se i da ako želimo dobro zdravstvo moramo nastaviti sa ulaganjem u njega.

"Kriza sa koronavirusom stavila je u fokus svih društvenij dešavanja zdravstveni sistem i omogućila da bolje sagledamo kako funkcioniše u cjelini. Mogli smo vidjeti dobru koordinaciju i funkcionalnost svih institucija zdravstvenog sistema, kao i dobru saradnju sa ostalim sektorima Vlade. Ono što moramo znati je da nijedan rezultat nije slučajan i rezultat je rada i ulaganja u institucije sistema u prethodnom periodu, kao i odgovornom odnosu MZ, odnosno Vlade kada je u cilju očuvanja života građana glavnu riječ u ovoj borbi prepustila struci, i naravno odgovornog odnosa građana", rekao je Čirgić.

Od pojave koronavirusa osnovna mjera za sprečavanje njegovog širenja bila je izbjegavanje kontakata, pa je gotovo čitav sistem u kratkom periodu digitalizovan. Time su isplivali benefiti elektronskih servisa koje smo već imali i koji su, prije svega, smanjili odlaske u bolnice bez prijeke potrebe.

"Ono što želim da naglasim jeste da je Fond sa digitalizacijom zdravstvenog sistema krenuo još prije tri godine i spremno dočekao za dobrobit i ostvarivanje niza zdravstvenih usluga od kuće. Zahvaljujući razvijenom i dobro koncipiranom integralnom informacionom sistemu zdravstva kojim Fond upravlja, podsjetiću, u prethodnom periodu donijeli smo odluke o ukidanju štampane verzije recepta, ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica na šalterima Fonda, izradi portala E-y-zdravlje, što će se pokazati značajnim jer smo na taj način u periodu od pojave koronavirusa izbjegli preko 250.000 kontakata", dodaje Čirgić.

Fond za zdravstveno osiguranje pokrenuo je još jedan servis E-ostavrivanje prava.

"Znate da su bolovanja produžavana do 30. aprila, a onda i do 15. maja. Ovaj servis će omogućiti našim osiguranicima da putem ovog portala vide nalaz i mišljenje prvostepene ljekarske komisije, odluke te komisije, do kada im je bolovanje produženo, kada treba da se jave na prvostepeno ljekarsko vijeće, na kraju da li im je bolovanje zaključeno", navodi direktor FZO.

Što se tiče zaštitne opreme, maski, ali i respiratora prvi čovjek Fonda za zdravstveno osiguranje kaže da ih imamo dovoljno.

"Kapaciteti sa kojima je rapsolagao naš sistem prije epidemije, a to je oko 70 respiratora, bio bi dovoljan i da nijesmo navbavili dodatne količine. Trenutno raspolažemo sa 161 respiratorom, plan je da ih imamo oko 300 kako bi bili spremni u narednom periodu i za teže scenarije. Za razliku od početka epidemije sada imamo povoljnu situaciju, tako da je zdravstveni sistem snabdjeven sa dovoljnom količinom zaštitne opreme, a zaštitnih maski imamo i u apotekama", ističe Čirgić.

A kada su posrijedi ljekovi, i mogućnost nestašice pojedinih, Čirgić kaže da uglavnom imamo dobru snabdjevenost te da se i u redovnim okolnostima dešavalo da se zbog nemogućnosti proizvođača kasni sa isporukom, ali da za sada nema najava većih nestašica.


Izvor: FOS Media