27-07-2023

Crna Gora ubjedljivo poražena od Italije

Naši najbolji vaterpolisti poraženi su od Italije 10:6, u utakmici za plasman od 5. do 8. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki.


Foto: VSCG

Naša selekcija tako nije uspjela da da izbori plasman vna naredno Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Doha. Trebalo je da bude u prvih pet ekipa.

Naredna šansa je Evropsko prvenstvo, koje se u januaru naredne godine igra u Netanji (Izrael).

Crna Gora je u dva navrata na startu meča imala minimalno vođstvo 1:0 i 2:1, ali je onda uslijedo veliki pad u igri što su Italijani kaznili i sredinom treće četvrtine poveli 6:2.

Golovima Đura Radovića i Alekse Ukropine smanjili smo na 6:4. Potom nismo iskoristili napad s igračem više i više povratka nije bilo.

Italija se opet odlijepila i mirno privela meč kraju , do konačnih 10:6.

Miroslav Perković je bio najefikasniji u našem taboru sa tri gola, po jednom su pogađali Kanstantin Averka, Đuro Radović i Ukropina.

Posljednji rival u Fukuoki biće poraženi iz današnje utakmice Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Taj meč se igra u subotu.

Tok utakmice

4. četvrtina

Ponovo prvi napad imaju Italijani. Da Mone pogađa već na startu i povećava na 8:4. Smanjuje Perković na tri gola zaostatka. 8:5.

Mnogo neiskorišćenih napada na obje strane.

Marcijali postiže prvi pogodak na meču 9:5, ali smanjuje Perković trećim golom na utakmici.

Ećenike pogađa sa velike distance za plus pet. Kraj meča, poraz 10:6.

3. četvrtina

Počelo je drugo poluvrijeme napadom za Italijane, koji ne koriste igrača više, odličan Tešanović. Italija povećava prednost golom Kanele iz peterca, a prednost je uvećao Di Flavio.

Smanjuje Đuro Radović, konačno gol našiš nakon osam minuta. Ukropina nije iskoristo peterac, ali onda sa sedam metara se iskupio za promašaj, 6:4.

Di Soma odbija nalet "ajkula" i povećana na 7:4.

2. četvrtina

Počela je druga četvrtina u kojoj naši imaju prvi napad, koji nije iskorišćen.

Nova odbrana Tešanovića koji je zaustavio šut Prešutija, onda i dosta sreće pošto su Italijani pogodili stativu.

Ponovo vodi Crna Gora nakon gola Perkovića sa centarske pozicije. Ipak, Bruni uzvraća na drugoj strani sjajnom "šraubom" za 2:2.

Prvo vođstvo za Italiju, pogodio je Veloto sa igračem više. Dosta sreće za naše, Marcijali je pogodio prečku.

Sjajna "parabola" Luke Damontea, povećava na 4:2. Kraj prvog poluvremena u kojem Crna Gora nije iskoristila mnogo napada sa igračem više.

1. četvrtina

Počela je utakmica, prvi napada za Italiju. Velika šansa za "Azure", ali Ećenike nije ikoristio kontru. Vodi Crna Gora pogotkom Averke sa igračem više.

Na drugoj strani i Italija koristi igrača više, preko Damonte. Dobra odbrana izabranika Vladimira Gojkovića sa igračem manje, ostaje 1:1.

Sjajan Tešanović sa dvije odbrane Bruniju i Di Fulviju u istom napadu.

Kraj izuzetno tvrde četvrtine.

Najava:

Ovaj meč ima veliki ulog, pošto će petoplasirana ekipa sa ovog takmičenja obezbijediti učešće na narednom prvenstvu svijeta u Dohi, u februaru naredne godine.

Plasnam u Katar već su obezbijedili Španija i Italija (finalisti Svjetskog kupa), polufinalisti u Fukuoki (Grčka, Srbija i Mađarska) i traži se još jedan putnik, petoplasirana ekipa u sa ovog prvenstva.

"Ajkule" su na startu turnira bile ubjedljive protiv Južne Afrike, u drugom kolu poražene od favorizovane Španije, a u posljednjem meču grupe izgubili su od Srbije nakon peteraca.

U nokaut fazu palsirali su se sa 3. pozicije, a u osmini ih je čekala Hrvatska koja je savladana 13:12. U četvrtfinalu ispriječila se Grčka, iako je Crna Gora imala svoje šanse za pobjedu, koje nije iskoristila.

Sa druge strane, četvorostruki svjetski šampion, Italija, maksimalnim učinkom zavrišila je grupnu fazu, pa je samim tim izborila direktno učešće u četvrtfinalu. Međutim u toj fazi takmičenja poraženi su od Srbije nakon peteraca 15:14.

"Meč ima važnost za nas. Moramo da se oporavimo, biće vrlo teško. Kad se pogleda utakmica sa Grčkom, imali smo veliku šansu da prođemo. Ali, to je sport. Kao što smo u utakmici sa Hrvatskom na jednu loptu prošli, ovaj put smo ispali. Nadam se da ćemo skupiti snagu, kao i poslije meča sa Srbijom, da odigramo dobro protiv Italije koja je dosta igrala za ovakav plasman, i znala je da se motiviše. Tako I mi, prije svega moramo da nađemo pravu motivaciju, da odigramo na najbolji mogući način. Da budemo peti, da od ova četiri mjesta koja su nam preostala zauzmemo najbolju moguću poziciju", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Izvor: Portal RTCG