03-04-2023

Crnogorske sportske legende: Veselin Vuković - prvi selektor odbojkaške reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori

Veselin Vuković proslavljeni crnogorski odbojkaški trener, prvi trener reprezentacije Crne Gore od njene nezavisnosti, čovjek koji je sa uspjehom vodio crnogorske klubove, i ostavio duboki trag u odbojkaškom svijetu. Svoj mir pronašao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Foto: Privatna arhiva

Uticaj samostalnosti na odbojku u Crnoj Gori

Možda je odbojka sport koji je primila najveći udarac osamostaljenjem Crne Gore. Nestala je mogućnost da se organizuju kvalitetna sportska ligaška takmičenja. Dobri rezultati ne mogu se ostvariti bez nekog kontinuiteta u takmičenju. Veselin navodi primjer kod Slovenaca. Istraživanjem se dobio rezultat da od 14 igrača u rosteru njih devet je igralo 2012. godine, i imalo dobre rezultate. Navodi da su ispred nas Slovenija, po rezultatima Srbija, u perspektivi Hrvatska. U Crnoj Gori desila se smjena generacije koja ima potencijal za bolje rezultate.

Kaže da ima sve pohvale na rad Saveza koji svoje poslove odrađuje maksimalno dobro uprkos nedostatku novčanih sredstava. Zadovoljan je projektom ,,Odbojka u školama,, i kaže da rezultati testova koje su dobili pokazuju da Crna Gora ima perspektivu u budućnosti igračkog kadra u odbojkaškom sportu.

Trenerski posao, kod nas i na strani

Od metodologije rada sve zavisi, a prema riječima Vukovića tu trener sa svojim saradnicima ima veliku ulogu. U najkraćim crtama trener je taj koji mora da ima procjenu do kog nivoa igrači imaju predispozicije i da li su sposobni za najviše domete. Ukoliko tu dođe do pogrešne procjene, igrači okreću leđa treneru, a samim tim ga sputavaju u njegovim planovima, željama, ambicijama kao i čelnike kluba ili reprezentacije. Trener je taj koji primjećuje bojkot od strane igrača jer ne mogu da isprate takmičarski program i trenerski proces, a samim tim dolaze do nemogućnosti u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Vujović ističe i bitnost razgovora sa igračima o svim problemima ili eventualno o nezadovoljstvu koje ih opterećuje.


Foto: Printscreen

Ističe da u Japanu igrače draftuju sa fakulteta a zatim ih zapošljavaju u neku od vodećih kompanija. U arapskom svijetu odbojka je na drugom mjestu, sportistima je posao prva opcija međutim oni imaju motiv za igru jer ostvaren rezultat na sportskom polju ima dodatnu važnost u ukupnom ostvarenju sopstvene ličnosti. Po Veselinovom mišljenju, najdalje u svemu su otišli Emirati, navodeći da je to potpuno uređena država baš kao i u sportskoj komunikaciji o kojoj je već bilo riječi.

Veselinov pogled na odbojku

Veselin na odbojku gleda kao na kolektivnu igru koja spada u kompleksne i veoma zahtjevne sportove. Razlog za to je jer u najmanjem terenskom prostoru igra dosta igrača, a tu su i sudije, stručni štab, igrači na klupi pored terena kao i publika. To predstavlja zahtijevnost u svakom smislu baš kao i sama igra koja je dinamična. Komunikacija između svih aktera, sociološko-psihološki pristup utakmicama mora biti na najvećem nivou pogotovo kad su igrači u pitanju. Upravo sve ovo navedeno izdvaja odbojku od ostalih sportova. Kako je svaki sport vremenom napredovao i mijenjao svoja pravila, tako je i u odbojci nova pravila daju mogućnost da se svaka greška pretvori u poen. Igra je veoma ubrzana i svi ti detalji su doveli do toga da se na odbojku gleda kao na jedan od popularnijih sportova za koji se mlađa populacija sve više opredjeljuje.

Sjećanje na najbolju utakmicu u istoriji odbojke-Vujović u ulozi selektora

Sjećajući se tog meča za Veselina ostaje velika žal za nedobijenom utakmicom i prvim mjestom. Drugo mjesto na debitantskom nastupu u Svjetskoj ligi za SCG bio je veliki uspjeh, ali i razočarenje zbog neosvojene zlatne medalje. Kao selektor koji je predvodio reprezentaciju SCG, Vujović se prisjeća meč lopte kod rezultata 2:1 za SCG protiv moćnog Brazila, gdje se lopta prilikom smeča odbila od antene što se dešava veoma rijetko.

Smatra da im se mozda vratilo zbog nekih ličnih propusta koje su reprezentativci imali u pripremnom periodu, pa je sreća otišla na stranu protivnika.

Trenerski put i selektor UAE

Prvi mandat Veselina Vukovića na mjesto selektora Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se ostvario prije petnaestak godina donio je proslavljenom crnogorskom stručnjaku osvajanje Prvenstva Zaliva sa ovom selekcijom.


Foto: odbojka.me

U oktobru 2019. godine u ovoj zemlji Vuković je preuzeo Al Ain, klub sa kojim je bio šampion u sezoni 2007/08. Pojavom korona virusa 2020. godine sezona se prekida ali klub Al Ain nudi Vukoviću i on prihvata novi trogodišnji ugovor. Obostrani dogovor je bio da u ugovoru stoji klauzula da obje strane mogu da ga raskinu, uz dogovoreno međusobno obeštećenje. Iako je Vuković rekao da se može desiti da "iskoči" neka ponuda za reprezentaciju ostavio je na "o tom potom".

Ponuda je stigla upravo od novoizabranog odbojkaškog saveza Ujedinjenih Arapskih Emirata. Inače Vuković je prije povratka u AL Ain šest godina proveo u Japanu u JT Tandersima, a sa klubom iz Hirošime se može pohvaliti sa pet osvojenih trofeja (igrao devet finala) od kojih najveće značenje ima titula iz 2015. godine, prva i jedina u 87-ogodišnjoj klupskoj karijeri.

Veselin se može pohvaliti da je prvi, i za sad jedini, Crnogorac u istoriji koji je stigao do nekog Evropskog trofeja u klupskoj odbojci, pošto je u martu 2013. godine sa turskim Halkbankom osvojio CEV kup. U istoj toj sezoni uzeo je Kup Turske i igrao finale plej-ofa.

Osim već navedenih klubova, Vuković je trenirao i dva najbolja crnogorska kluba Budućnost i Budvansku Rivijeru u dva navrata. U prvom mandatu u Budvanskoj Rivijeri okitio se sa titulom (prva u istoriji kluba i crnogorske odbojke) i Kupom u SR Jugoslaviji, dok je u drugom mandatu u nezavisnoj Crnoj Gori uspio da osvoji tri titule (2009, 2010. i 2011. godine) i dva puta Kup (2010. i 2011. godine), kao i da izbori plasman u drugu rundu Lige šampiona.

Veselin je bio prvi selektor Crne Gore u nezavisnoj državi. Osim Crne Gore bio je i selektor reprezentacije bivše SR Jugoslavije kao i SCG na Svjetskom prvenstvu u Argentini 2002. godine, gdje je malo nedostajalo da stigne do medalje (zauzeli četvrto mjesto) i u Svjetskoj ligi 2003. godine, kada je reprezentacija SCG osvojila drugo mjesto tj. srebrnu medalju, i to nakon poraza u već pomenutom nezaboravnom finalu u Madridu protiv selekcije Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke.

Vodeći selekciju Egipta 2005. godine osvojio je Kup Afrike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji. Sa uspjehom je bio i selektor reprezentacije Slovenije koju je vodio do prvog plasmana na Evropsko prvensto u Austriji 2011. godine. Tada je i upisana prva pobjeda Slovenaca na šampionatu starog kontinenta.


Foto: Vesko Belojević

Iste te godine sa Slovenijom je uspio da osvoji bronzanu medalju u Evropskoj ligi.

Emocije Veselina Vukovića prema Crnoj Gori su velike i opisuje ih u dvije riječi - čast i ponos. Odbojkaškom savezu Crne Gore je uvijek na raspolaganju, a i tu je da pomogne po svim pitanjima a samim tim i da doprinese daljem uspješnom razvoju crnogorske odbojke.


Foto: odbojka.me

Ne sumnjamo u Veselinove trenerske i ljudske sposobnosti, a vjerujemo da će naše muške i ženske reprezentativne selekcije i u budućnosti uveseljavati naciju učešćima na velikim takmičenjima.



S.M. / Novine sjevera, Wikipedia, Portal Analitika