17-07-2022

Crnogorski pršut, vino, sir, ruštule i priganice privukli veliku pažnju posjetilaca na festivalu u Londonu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Budve, Podgorice i hotelom The Chedi Lustica Bay, promoviše ponudu destinacije na festivalu hrane “National Geographic Traveller Food Festival” koji se održava 16. i 17. jula 2022. godine, u Londonu.


Foto: NTO CG

Riječ je o drugom izdanju festivala koji ima za cilj predstavljanje jedinstvenog spektra gastro iskustava, hrane i pića iz cijelog svijeta, uz edukativni dio, koji podrazumijeva tematske radionice koje posjetiocima pružaju priliku da uče o hrani i načinu pripreme hrane koja je specifična za određene destinacije.

“National Geographic Traveller Food Festival je mnogo više od festivala hrane- to je šansa da se dožive ukusi svijeta i otkriju kuhinje raznovrsnih fascinantnih destinacija. Na festivalu se služi hrana i piće iz različitih zemalja širom svijeta, dok slavni kuvari, govornici i autori knjiga o kuvanju kuvaju i diskutuju o svojim omiljenim jelima. Ako odlučujute o destinaciji za naredno putovanje, ovo je savršeno mjesto za inspiraciju”, poručuju organizatori festivala.



Među destinacijama učesnicama festivala kao što su Grčka, Italija, Azerbejdžan, Češka, Kipar, Peru, Ekvador, Grenada, Sejšeli, Barbados i dr. i Crna Gora predstavlja nacionalnu kuhinju u duhu kampanje “Dobro. Bolje. Domaće”.

“Imajući u vidu je organizator festivala National Geographic Traveller, jedan od najuticajnijih britanskih medija posvećenih putovanjima, ovaj festival je izuzetna prilika da se Crna Gora putem predstavljanja gastro ponude promoviše kao turistička destinacija na strateški važnom emitivnom tržištu Velike Britanije. Brojni posjetioci festivala u prilici su da na crnogorskom štandu degustiraju neke od tradicionalnih specijaliteta crnogorske nacionalne kuhinje, specifičnih za različite krajeve zemlje, kao što su nezaobilazni pršut i sir, paštrovske ruštule, priganice, pite, kao i vino i upoznaju se kako sa gastronomskom ponudom, tako i sa ukupnom turističkom ponudom destinacije putem promotivnih materijala. Tržište Velike Britanije spada u red tržišta prvog prioriteta za Crnu Goru i po broju turista koju su posjetili našu zemlju u dosadašnjem dijelu ovogodišnje turističke sezone je među najzastupljenijim. Uz unaprijeđenu aviodostupnost i direktne letove iz Londona i Mančestera tri avio kompanije, koji bilježe popunjenost aviona preko 90%, očekujemo nastavak pozitivnih trendova kako u ovoj, tako i u narednim godinama” istakla je Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.



Među poznatim kuvarima i TV licima kao što su Aldo Zili, Đenaro Kontaldo ili Endi Oliver, čas kuvanja održao je i šef kuhinje hotela “The Chedi Lustica Bay” Željko Knezović.

Njegov nastup na pozornici i demonstracija pripreme divljeg brancina na mediteranski način, uz popularnu britansku komičarku i voditeljku Farah Sharp, privukli su veliku pažnju posjetilaca festivala koji su pokazali interesovanje da saznaju više o crnogorskoj kuhinji i Crnoj Gori.

„Predstavili smo Crnu Goru sa tradicionalnim i svježim namirnicama. Festival je značajan jer je okupio mnoštvo zemalja, i pruža priliku da se svako predstavi u najboljem svijetlu kroz gastronomsku priču koja je zaista važna, posebno kod turista“, kazao je Željko Knezović.

Za Mirjanu Rađenović, domaćicu iz Paštrovića dolazak na ovaj festival predstavlja veliku čast.

„Raduje me što mogu da vidim da je ovako velika posjećenost, te da su crnogorski proizvodi traženi. Mi imamamo toliko toga da ponudimo, i drago mi je što posjetioci prepoznaju naše kvalitete“, poručila je ona.

Zamjenica urednika National Geographic Traveller Food, Nicola Trup istakla je zadovoljstvo što je Crna Gora iskoristila priliku da se predstavi na pomenutom festivalu.

„Ovo je sjajna prilika da Crna Gora predstavi svoju ponudu, te da se brojni gosti upoznaju sa svim onim što Crna Gora nudi. Festival je veoma posjećen, i drago mi je što će brojni posjetioci imati priliku da se upoznaju sa kvalitetima koje Crna Gora posjeduje“, rekla je ona.

Istovremeno, kao rezultat studijske posjete koju je organizovala NTOCG, Crna Gore je dodatno promovisana na britanskom tržištu, objavom fotografije na naslovnoj strani julskog izdanja magazina “Food and Travel” i 11 stranica posvećenih turističkoj ponudi destinacije.

Izjave učesnika I kadrovi sa događaja dostupni su na www.mediabiro.tv