20-10-2023

Crnogorski robotičari treći na Olimpijadi u Singapuru, u novembru takmičenje u Beogradu

Tim robotičara iz Crne Gore učestvovao je na Olimpijadi "First global challenge" u robotici u Singapuru gdje su osvojili treće mjesto u ukupnom plasmanu, kao i nagradu za najbolje tehničko rješenje.


Robotičari u Singapuru, Foto: Montenegro Robotics

Mladi tim crnogorskih predstavnika u robotici koji čine Bojana Moračanin, Miloš Milićević, Lazar Milićević, Matija Popović i David Labović, pod mentorstvom Nine Drakulić i Biljane Krivokapić su u konkurenciji od 191 zemlje osvojili treće mjesto.

Kako je za Polis kazala mentorka tima Drakulić, pripreme za takmičenje počele su početkom maja.


Drakulić, Foto: Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Imali smo jednom sedmično okupljanje. Kao što znate, ove godine u fokusu je bila popularizacija tehnologije koja se zasniva na vodoniku. Djeca su imala priliku da se oprobaju u jakoj konkurenciji, a vratili smo se kući sa čak dvije medalje. Samo to takmičenje gdje se okupio cijeli svijet otvorilo je neke nove vidike i nova poznanstva. Već smo dobili pozive za učešća u Beogradu, gdje će krajem novembra biti održano novo takmičenje. Izdvojila bih i Globalni samit u Njujorku gdje ja učestvujem sljedeće sedmice kao mladi delegat. Jedna od tema je vještačka inteligencija. Nadam se da ćemo se vratiti sa inovativnim rješenjima i da ćemo ih primijeniti u našoj zemlji", istakla je ona.

Kako je kazao član tima David Labović, posebno zadovoljstvo predstavlja nagrada za najbolje tehničko rješenje.


Labović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Naš robot je bio specijalan po tome što je sam mogao da prepozna metu i razdaljinu, te da pogodi lopticom metu. Bio je specifičan i po programiranju, taj kod ima 800 linija što je stvarno nevejerovatno. Iza toga se kriju i matematika i fizika. To je sudije oduševilo. Nevjerovatno je kada se jedna Crna Gora takmiči protiv Kine, Amerike, Kazahstana... Oni ulažu ogromna sredstva, ali i mi ovako mali smo uspjeli da pokažemo da možemo i da smo jako dobri", kazao je Labović.

Ovogodišnja tema takmičenja bila je popularizacija tehnologije koja se zasniva na upotrebi vodonika i obnovljivih izvora energije.