09-09-2015

Crnu Goru posjetilo 1,4 miliona turista

Crnu Goru je u osam mjeseci ove godine, prema procjenama lokalnih turističkih organizacija, posjetilo oko 1,4 miliona turista, koji su ostvarili oko devet miliona noćenja, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić.

Crnu Goru posjetilo 1,4 miliona turista | Radio Televizija Budva

“Na osnovu dosadašnjih pokazatelja, ova sezona je uspješnija od prošlogodišnje, a prema najavama biće bolja i od rekordne 2013. godine. Tokom prvih sedam mjeseci ostvareno je preko pet miliona noćenja ili 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a trend rasta zabilježen je i tokom avgusta”, rekao je Jelušić Pobjedi.

On je dodao da je do kraja avgusta nacionalne parkove posjetilo 33 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, dok su u kotorsku luku u prvih sedam mjeseci uplovila 203 broda, 15 odsto više u odnosu na uporedni period.

“Sve institucije koje su direktno ili indirektno uključene u turizam bilježe rast parametara, što dodatno ohrabruje kada je riječ o turističkoj sezoni u Crnoj Gori”, naveo je Jelušić.

On je saopštio da se dobra popunjenost kapaciteta nastavlja i u periodu postsezone, čemu će doprinijeti i veliki broj manifestacija i seminara koji će biti organizovan.

Jelušić je kazao da su, prema podacima lokalnih turističkih organizacija i preduzeća, najveću posjećenost ove sezone ostvarili turisti iz regiona, bivših zemalja Sovjetskog saveza, Italije, Poljske, Njemačke, Rumunije, Austrije i Francuske.

“Primjetan je rast broja turista iz zapadne Evrope, posebno sa tržišta Njemačke, iz koje je u Crnoj Gori boravilo 46 odsto više turista, uz povećanje broja noćenja od 64 odsto u odnosu na prošlu godinu”, naveo je Jelušić.

On je dodao da je značajan rast broja noćenja ostvaren i iz zemalja sjeverne Evrope, odnosno Švedske 69 odsto, Finske 36 odsto i Norveške 26 odsto.

“Dakle, može se konstatovati da je zadržana pozicija Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije na za nas važnim emitivnim tržištima”, saopštio je Jelušić.

On je naveo da je i Žabljak zabilježio uspješnu sezonu, jer je u tom gradu u julu ostvareno 27 odsto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Na Žabljaku je u avgustu zabilježena posjeta stranih gostiju od čak 70 odsto, a među najbrojnijima su Francuzi, Belgijanci, Rusi i Poljaci.