08-05-2019

Crveni krst Budva: Uvijek Ljubav

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budva obilježiće Svjetski dan i Nedjelju Crvenog krsta u skladu sa ovogodišnjom temom “Ljubav”, distribuirajući danas preko 2 tone hrane i higijenskih sredstava prikupljenih tokom nedavno organizovane akcije, ali i uz niz drugih aktivnosti.

Crveni krst Budva: Uvijek Ljubav | Radio Televizija Budva

“Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca obilježava se 8. maja, na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Anri Dinana. Na ovaj dan proslavljamo snagu naše globalne mreže i doprinos naših oko 450 000 zaposlenih i oko 11,7 miliona volontera širom svijeta, kroz temu “Ljubav”, podsjetila je sekretarka OO Crvenog krsta Budva Milica Vučinić.

Ona je za Radio Budvu istakla da su današnjom akcijom obuhvaćeni građani u stanju materijalne ugroženosti i potrebe, a tokom dana volonteri i zaposleni će obići i najstarije sugrađane koji žive sami.

“Pored navedenih, tokom čitave godine imamo aktivnosti poput preventivno-zdravstvenih i edukativnih radionica, pa ćemo danas i kroz njih širiti, kako ljubav, tako i znanja o Crvenom krstu, njegovom istorijatu, volonterizmu, prvoj pomoći…”, kazala je Vučinić.

U narednom periodu, grupa volontera budvanskog Crvenog krsta učestvovaće u revijalnom dijelu Opštinskog takmičenja u prvoj pomoći u Beogradu, druga će promovisati program Zdravog starenja u Užicu, a biće organizovan i jednodnevni izlet na Zlatiboru.

“Nedjelja Crvenog krsta biće završena humanitarnom promocijom knjige “S one bande moje gore”, autorke Jasenke Lalović koja će biti organizovana 15. maja od 20 sati u sali OO Crvenog krsta Budva”, najavila je sekretarka Vučinić.

Budvanski Crveni krsta broji oko 180 volontera uključenih u njegov rad kroz razne aktivnosti i mnogobrojne programe.

“Volonteri su okosnica našeg rada i ponos, kako naš tako i grada. Njihov entuzijazam potvrđuje i činjenica da mnogi od njih dolaze i bez našeg poziva. Da nije takve njihove posvećenosti, ali i sve veće empatije naših sugrađana, danas se ne bi mogli pohvaliti da su samo tokom jednog dana trajanja akcije prikupljene dvije tone hrane i higijenskih sredstava za socijalno ugrožene sugrađane”, zaključila je Vučinić.


Milijana Mijušković