08-08-2017

Čuvari tvog poštenja na sceni između crkava

Gradsko pozorište iz Podgorice izvešće u utorak (8. avgusta) u 21.30 h na sceni zmeđu crkava predstavu – autorski projekat Borisa Liješevića Čuvari tvog poštenja.

Čuvari tvog poštenja na sceni između crkava | Radio Televizija Budva

Kako podsjeća autor, stih iz crnogorske himne “...čuvari tvog poštenja...” proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje, a Crna Gora je sredina u kojoj je, tokom prethodnih vjekova, poštenje postalo kult."Zašto? Različite sredine do kulta uzdižu različite kategorije: poredak, prirodu, ekologiju, sport, trgovinu, dizajn, dok smo mi do kulta uzdigli - poštenje. Svi odgovori su uvijek u geografiji. Naši preci su živjeli u sredini u kojoj nije bilo dovoljno hrane, obradive zemlje, blaga, sredstava za život. Kult poštenja čuvao je zajednicu na okupu. Držao je u životu. Ljudskost je čuvala egzistenciju. Danas su se vremena promijenila, i u odnosu na ta vremena svega ima na pretek. Usled promijenjenog socioekonomskog momenta mijenja se i način života. Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo? Maler kaže "tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre!" Ako govorimo o našem odnosu prema poštenju, pitanje je što mi danas radimo. Da li obožavamo pepeo ili držimo vatru?", zapitao se autor.Čuvari tvog poštenja je proglašena za najbolju predstavu 20. Teatar festa Petar Kočić, a režiser Boris Liješević, prema odluci stručnog žirija, dobio je nagradu za najbolju režiju.

U predstavi igraju Dubravka Drakić, Branka Femić Šćekić, Božidar Zuber, Katarina Krek, Emir Ćatović, Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Sanja Popović, Simo Trebješanin, Željko Radunović i Branko Ilić.Liješević je uradio i režiju ovog komada, dramaturškinja je Stela Mišković, scenograf Gorčin Stojanović, kostimografkinja Tijana Todorović, a kompozitor Rambo Amadeus.