20-11-2019

Cvekla lijek protiv anemije, raka, smanjuje krvni pritisak...

Cvekla je povrće poznato po svojoj karakterističnoj tamno crvenoj boji i brojnim ljekovitim dejstvima. Od davnina ona se koristi u ishrani i narodnoj medicini. Od nje najčešće upotrebljavamo korijen, ali i listovi mogu da se koriste i podjednako su zdravi, naročito je popularan domaći sok od cvekle.

Cvekla lijek protiv anemije, raka, smanjuje krvni pritisak... | Radio Televizija Budva

Zato što je bogata gvoždjem izuzetno je efikasna kod liječenja anemije. Ona sadrži i bjelančevine, minerale, masti, ugljene hidrate i vitamine B1, B2, C, kao i dosta vitamina B12, koji je veoma rijedak u biljnim namirnicama. Boja cvekle potiče od antocijana, prirodnog biljnog pigmenta za kojim raste interesovanje zbog mogućnosti primjene u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i tumora. Kao i biljka i sok od cvekle je izuzetno zdrav, pogotovo ako se pravi svjež.

Domaća cvekla kao lijek protiv raka:

Najbolje je piti svjež sok od cvekle, zato što se kuvanjem gubi većina zdravih supstanci. Prednost sokova je to što njihovi hranljivi sastojci brže dospijevaju u organizam od sastojaka unijetih kroz čvrstu hranu zato što ne moraju da se vare. Istraživanja na Queen Mary University of London u Velikoj Britaniji pokazuju da jedna čaša ovog soka dnevno smanjuje krvni pritisak, čak i kod ljudi koji nisu prethodno pili ljekove.



Pošto sadrži visok nivo neorganskog nitrata koji opuštaju i šire krvne sudove, cvekla smanjuje visok pritisak. Već posle pola sata nakon što ste popili cveklin sok, pritisak će se smanjiti. Nitrati poboljšavaju prenošenje kiseonika kroz krv, tako da je ovaj prirodni sok od cvekle za anemiju odličan izbor za sportiste i ljude sa respiratornim problemima. Novije studije pokazuju da je dobar i u prevenciji teških oboljenja, poput malignog tumora.

Cvekla je dobar je izvor betaina, koji smanjuje nivo homocisteina – aminokiseline čiji je visok nivo povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima. Osim toga sprječava skupljanje masnoće u jetri. Pošto potpomaže bržem i efikasnijem iskorišćavanju masnih naslaga, ovaj sastojak cvekle stimuliše metabolizam. Vitamin B12 koji se takođe nalazi u cvekli, dobar je u prevenciji tumora. Ovaj sastojak važan je i za rad centralnog nervnog sistema, poboljšava pamćenje, ravnotežu i koncentraciju.



Domaća cvekla kao lijek protiv raka:

Bogata je folnim kiselinama tj. vitaminom B9 koji ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i sprječavanju anemije. Zbog ovog vitamina izuzetno se preporučuje domaći sok od cvekle u trudnoći, jer on ima značajnu ulogu u razvoju nervnog sistema ploda.

Osim za piće cveklin sok možete da koristite i za njegu kože i kose. Sirup od cvekle je dokazano dobar za hidrataciju, prevenciju bora i povećanje elastičnosti. Što se njege kose tiče pomaže kod peruti, a pomiješan pola-pola sa sirćetom, ovaj sok povoljno djeluje i kod problema sa neugodnom psorijazom(ljuspavicom). Primjenjuje se tako što sa ljekovitim sirupom namažete sva problematična mjesta.

Kako napraviti sok od šargarepe, cvekle i limuna

Ovaj sirup kombinuje cveklu i još neke izuzetno zdrave namirnice, a pije se ujutru, po jedna mala kafena kašičica. Za ovaj recept biće vam potreban i blender koji može da samelje potpuno sirovu cveklu. Ovako dobijeni sirup se ne razmućuje sa vodom.



Sastojci:

1 kg cvekle,
500 gr šargarepe,
sok od jednog limuna,
tri narandže,
dvije jabuke,
800 gr meda.

Cveklu, šargarepe i jabuke oljuštite i isječete na komade, a zatim ubacite u blender. Meljite ih dok se potpuno ne izmiješaju i pretvore u kompaktnu kašu. Narandžu i limun iscijedite ručno i dodajte u prethodno pripremljenu kašu. Cijelu smjesu pomiješate sa kvalitetnijim domaćim medom i sipajte u staklene flaše. Ova količina sirupa potrajaće vam otprilike tri nedelje.