25-12-2017

Da li slušate knjige? Fenomen audio-knjiga

Tvorci audio-knjiga tvrde da se putem njih može doživeti isto što i prilikom klasičnog čitanja – intelektualno obogaćivanje, emotivno ispunjenje, pa i zabava.

Da li slušate knjige? Fenomen audio-knjiga | Radio Televizija Budva

Pored mišljenja da oni koji čitaju mogu podjednako pažljivo i pomno da knjige slušaju, tu je i ono koje tvrdi da se audio-knjige čitaju na drugačiji način od običnih.

Naime, prilikom slušanja knjige obično se nalazimo u malo drugačijim okolnostima od uobičajenih – u prevozu, u gradskoj gužvi, i slično. Tada imamo mogućnost takozvanog multitaskinga – obavljanja više poslova odjednom. Audio-knjige se preko slušalica mogu slušati na trčanju i u teretani, dok vozimo automobil ili čistimo kuću, pa je pitanje koliko pomno zapravo neko može da čita u takvim okolnostima.

Sa druge tačke gledišta, to što imamo mogućnost da knjige slušamo dok smo u pokretu znači da vreme koje bismo inače izgubili možemo pametnije da potrošimo.

Takođe, sadržaj knjige može uticati na to kako će slušalac reagovati na nju. Ako je materija kojom se knjiga bavi teža, poput neke filozofske rasprave ili eseja, i dalje se prednost daje fizičkoj knjizi jer omogućava lakše vraćanje na ono pročitano.

Međutim, audio-knjige u nekim slučajevima mogu biti od pomoći. Prilikom slušanja poezije ili drame, olakšavajuća je okolnost čuti melodičnost jezika kojim su napisani. Da li bi Šekspirovog Hamleta bilo lakše shvatiti da smo celu tragediju prvo odslušali ili prvo pročitali? Da li bi nam vešt narator ovde zapravo mnogo više kazao od reči na papiru?

Uglavnom se svi proučavaoci čitanja slažu da je slušanje audio-knjiga mnogo zahvalnije kad je reč o kraćim književnim formama, poput kratkih priča ili pesama, nego kad je reč o tomovima knjiga kakva je, na primer, Tolstojev Rat i mir.

Najpoznatiji distributer ovih knjiga jeste Audible čiji je vlasnik Amazon. Audible.com je prvi sajt na svetu koji je ponudio kupovinu zvučnih knjiga. Godine 2005. sa radom je krenuo program Audible Air koji je korisnicima omogućavao preuzimanje velikog broja audio-knjiga sa interneta. Ljudima se dopalo to što na jednom mestu, lako, mogu da dođu do željenog sadržaja, bez nošenja knjiga ili CD-a.