29-04-2015

Da li vas ponižavaju, maltretiraju, terorišu i zlostavljaju na radnom mjestu?

Iako su brojni pozivi, da ukoliko ste žrtva mobinga na poslu, to i prijavite Inspekciji rada, crnogorski građani najčešće trpe i ćute. Kako je istaklo par naših sugradjana, egzistencija je i dalje važnija od pravde.

Da li vas ponižavaju, maltretiraju, terorišu i zlostavljaju na radnom mjestu? | Radio Televizija Budva

„Svjesni smo da negdje i stotine zaposlenih trpe dodatni pritisak jer ih poslodavac svjesno stavlja u poziciju da strepe za svoju egzistenciju, što je jedan od vidova psiholoških i drugih oblika maltretiranja radnika, pritom se Zakon o mobingu, kao i mnogi drugi ne poštuju, dok su zaposleni najviše oštćeni zbog toga“ - kaže jedan od naših sugradjana zaposlen u privatnoj firmi, koji nije htio da se predstavi.

Inspekcija rada u okviru redovnih aktivnosti posebnu pažnju posvećuje Zakonu o zabrani zlostavljanja na radu, ili takozvanom Zakonu o mobingu, koji je donijet 2012. godine, kazala je za naš program glavna inspektorka rada Angelina Međedović i dodala da su zakonom predviđene kazne od 500 do 10.000 eura.

„Zakon o zabrani diskriminacije ("SL.list CG", br. 46/2010) definiše mobing na sljedeći način: Mobing je ponašanje na radnom mjestu, kojim jedno ili više lica sistematski, u dužem vremenskom periodu, psihički zlostavlja ili ponižava drugo lice vrijeđanjem, omalovažavanjem, uznemiravanjem i drugim aktivnostima i dovodi to lice u nejednak položaj, što ima za cilj ugrožavanje njegovog/njenog ugleda, časti, dostojanstva i integriteta, a može izazvati štetne posljedice mentalne, psihosomatske i socijalne prirode ili dovesti u pitanje profesionalnu budućnost lica koje je žrtva mobinga“-podsjetila je Medjedović.

Zaposleni se mogu obratiti anonimno Upravi za inspekcijkse poslove na Call centar 080 555 555 ili pisanom inicijativom na mail: prijave@uip.gov.me

Skupština Crne Gore je 2012. godine usvojila Zakon o zabrani zlostavljanja na radu,koji predviđa sankcionisanje svakog oblika zlostavljanja na radnom mestu.

Prilog pripremila Danijela Benić: