08-10-2020

Damjanović: Želimo da mladi poput Lazara Đukovića iz Crne Gore sarađuju sa svijetom

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore dr Sanja Damjanović, danas je sa svojim saradnicima ugostila mladog istraživača Lazara Đukovića iz Budve, učenika SMŠ „Danilo Kiš“, koji se nedavno okitio prestižnom globalnom nagradom, drugim mjestom za zelene inovacije u takmičenju koje je organizovala „Action for Nature“.



Na samom početku ministarka je pohvalila talentovanog Lazara i njegov izum, ističući da joj je veoma drago što je sa svojih 15 godina već zavrijedio pažnju javnosti i što svojim radom doprinosi rješavanju globalnog problema održivosti životne sredine.

„Lazar je sjajan primjer kako i mlađe generacije mogu doprinijeti rješavanju velikih izazova. U smislu kreativnosti i ideja i Crna Gora može biti „velika država“. Saznala sam da se za Vaš rad zainteresovalo i Ministarstvo nauke Švedske. Smatram da treba da sarađujete sa globalnom zajednicom jer će tako Vaš rad imati sve veću vrijednost i uticaj. Mi smo se trudili u preteklom periodu da stvorimo uslove da se i iz Crne Gore može raditi u stimulativnom okruženju, a povezani sa Evropom i svijetom“, kazala je Damjanović uvjerena da Lazara očekuje svijetla budućnost kao pronalazača.

Lazar Đuković je jedan od sedamnaest mladih aktivista za životnu sredinu iz čitavog svijeta, kojeg je organizacija ,,Action for Nature(AFN)’’ nagradila titulom mladog internacionalnog "EkoHeroja". To je nagrada koja se dodjeljuje ekološki svjesnoj omladini starosti od osam do 16 godina, za njihove kreativne inicijative namijenjene rješavanju kritičnih izazova u oblasti zaštite životne sredine.

Za svoj izvanredan projekat iz oblasti obnovljivih izvora energije Lazar je osvojio drugo mjesto u kategoriji od 13 do 16 godina. Njemu je smetalo što su njegovi baba i djed koji žive u selu Ilino Brdo imali problema sa nedostatkom vode i stuje. Lazar je iskoristio svoje znanje da konstruiše kolektor solarne energije zahvaljujući kojem se sada električnom energijom napaja cijela kuća Đukovića, kao i nekoliko komšijskih kuća.

„Za ovaj rad zainteresovao sam se prije tri godine kad sam se prijavio za učešće na Otvorenim danima nauke i od tada nisam prsetao da smišljam izume“, rekao je Lazar.

Pronalazak na koji je ponosan je i pumpa za vodu koja radi bez struje na principu pristiska i potiska. U njegovoj radionici u Petrovcu „kuva“ se veliki broj različitih izuma.


Mladi Đuković pun je entuzijazma i apeluje na mlade ljude da daju svoj doprinos, jer smatra da je puno problema koje treba riješiti i da se uloženi trud isplati. On sam je volonter Omladinskog kluba Budva putem kojeg saznaje za brojna takmičenja i često na njima učestvuje. Odličan je učenik i sportista.


Predstavnici Ministarstva nauke, državni sekretar Saša Ivanović i generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj Branka Žižić, upoznali su Lazara i njegovog oca sa podrškom koja je dostupna u Ministarstvu nauke a koja se odnosi na razvoj startap ideja i zaštitu intelektualne svojine, dok je izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka Velibor Bošković pozvao Lazara da učestvuje u programima podrške NTP-a, kao i da mu je naš tim na raspolaganju za pomoć u bilo kojoj dilemi koju može da ima u daljoj karijeri. Lazaru je ukazano da akademski put obrazovanja može i treba da ide paralelno sa preduzetničkim putem a da će njegova kreativnost u tome da mu bude vodilja.




Izvor: Gov.me
Foto: Gov.me