23-10-2020

Dan: DF-u MUP, Demokratama pravda, odbranu dobija URA

Mandatar za sastav nove vlade i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić napravio je nacrt podjele resora u novoj vladi, saznaje Dan.


Foto: Profimedia

Prema saznanjima Dana iz nezvaničnih izvora, taj nacrt treba da bude usaglašen sa konstituentima nove vlasti narednih dana.

Po tom nacrtu, koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ bi pripalo osam resora i jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore.

Toj koaliciji pripala bi ministarstva unutrašnjih poslova, zdravlja, prosvjete, saobraćaja, nauke, sporta, ekonomije i javne uprave.

Po predlogu mandatara Krivokapića, koaliciji „Mir je naša nacija” pripala bi ministarstva pravde, održivog razvoja i turizma, rada i socijalnog staranja, za ljudska i manjinska prava i inostranih poslova.

Koaliciji koju predvodi Aleksa Bečić pripalo bi i mjesto potpredsjednika Vlade.

Koaliciji „Crno na bijelo“ pripalo bi potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja i kulture i medija.

Krivokapić je mjesto ministra finansija zadržao za eksperta po svom izboru, kao i mjesto generalnog sekretara Vlade.

Nacrtom je predviđeno i da čelne pozicije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Upravi policije pokrivaju profesionalci koje će da kadrira URA.

Prethodno su sve koalicije imale obavezu da Krivokapiću kao mandataru dostave spisak resora za koje smatraju da ih mogu voditi kvalitetni ljude iz njihovih redova.

Krivokapić se u međuvremenu sastao sa rukovodiocima nekih stranaka i sada je napravio selekciju u vidu nacrta po kome bi trebalo da teku dalji pregovori.

Prema saznanjima Dana, izmjene nacrta mogle bi biti minimalne u odnosu na predloženo.


(Dan/FOS Media)