04-04-2020

Danas je Svjetski dan napuštenih životinja

Procenjuje se da oko 75 odsto svjetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom, odnosno da se mogu okarakterisati kao lutalice, prenose agencije.


Foto: Ilustracija

Broj napuštenih životinja neprekidno raste, a glavni razlog za ovaj fenomen jeste neodgovorno vlasništvo. Osnovni postulati odgovornog vlasništva su čipovanje, vakcinisanje i sterilizacija.

Svjetski dan napuštenih životinja tradicionalno se obilježava 4. aprila, ali zahvaljujući holandskim aktivistima koji su imali potrebu da podignu svest ljudi o važnosti ovog problema, izabran je još jedan dan u godini – treća subota avgusta.

Životinje na ulici su nezbrinute i gotovo neprestano u životnoj opasnosti. Postoje brojne neprofitne organizacije koje se bave ovim problemom, azili za udomljavanje, kao i pojedinci koji se trude da im olakšaju život na ulici davanjem vode i hrane ili pokušajem pronalaženja doma, ali njihov broj i dalje raste zbog nekontrolisanog razmnožavanja, kao i brojnog ostavljanja i napuštanja životinja i svojih ljubimaca.

Ipak, postoje i oni koji se nesebično brinu o njima na različite načine no ne može se samo njihovim djelovanjem riješiti problem napuštenih životinja.