21-03-2016

Danas je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom obilježava se danas širom svijeta.

Danas je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom | Radio Televizija Budva

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer predstavljaju oznaku hromozoma (tri kopije hromozoma 21) koji je jedinstven za osobe sa Daunovim sindromom.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Simbol ovog dana su šarene ili različite čarape. Šarenim čarapama pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom da se integrišu u društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, da im se obezbijedi posao. Ovaj dan je prilika za podsećanje na važnost promocije inkluzivnog obrazovanja. Djeca sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori imaju pravo da budu uključena u redovno obrazovanje, da dobijaju adekvatnu podršku i obrazuju se kako bi se razvili do punog potencijala.

Daunov sindrom se može javiti u bilo kojoj porodici bez obzira da li ga imaju roditelji, bez obzira na ekonomsku situaciju ili način života. Fizičke karakteristike Daunovog sindroma su kosi položaj očiju koji je i najizraženija i gotovo uvijek prisutna fizička karakteristika, mala brada, nizak mišićni tonus, uvećan jezik i izbrazdan, isplažen jezik van usne duplje, kratak vrat, bijele mrlje po dužici, nestabilnost zglobova vrata, veliki razmak izmedju palca i drugog prsta na nozi, ušne školjke su male i ovalnog oblika, mali zubi, malo lice, nizak tjelesni rast.

Ujedinjene nacije od 2012. godine obilježavaju Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, prenosi CdM.