03-05-2018

Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija biće obilježen danas, sa ciljem promovisanja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i da bi se države podsjetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Danas je Svjetski dan slobode medija | Radio Televizija Budva

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Udruženje novinara Crne Gore posebno će pratiti istrage napada na novinare i ispunjavanje preporuka istoimene Komisije, saopšteno je iz tih organizacija povodom Međunarodnog dana slobode medija.

"Odgovornost za kreiranje javnog mnenja nešto je što je većina nas novinara, ali i medija, zaboravila. To je ono što su nas učili na studijama žurnalistike ili kad je većina nas počela da se bavi ovim poslom", kaže se u saopštenju.

Navodi se da ta odgovornost podrazumijeva i slobodu u radu, "koje je sve manje, što se konstatuje u brojnim izvještajima a što mi koji radimo taj posao, najbolje znamo".

"Stresan posao, bez ikakvih beneficija za struku od javnog interesa, loše zarade i atmosfera nekažnjivih napada, svakodnevni su izazovi sa kojima se suočavamo", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da iako Vlada deklarativno ponavlja da demokratija počiva na slobodi govora i medija, do sada to nije bilo vidljivo u praksi.

Navodi se da očekivanja Evropske unije da podrži pluralizam medija i spriječi koncentraciju, da istraži napade na novinare ostaju izazovi i za predstojeći - 3.maj naredne godine.

Ukazuje se da EU na nivou država članica nalazi potrebu da se formira nezavisno tijelo koje bi u saradnji sa novinarskim asocijacijama radilo na izvještavanju o nasilju i prijetnjama novinarima.

"Unapređenje znanja novinara, dužna novinarska pažnja, praćenje prakse Evropskog suda za ljudska prava, koja podstiče slobodu govora i medija, nešto je čemu ćemo se posvetiti kako bi naša profesija do narednog 3.maja makar za korak odmaknula naprijed", kaže se u saopštenju.

Pozivaju se kolege da prijavljuju prijetnje, zastrašivanje, da budu solidarni, da se bore za svoja prava.

"DPNCG i UNCG im nudi pomoć i podršku", poručili su iz tih Udruženja.