28-06-2021

Danas počinje Vimbldon

Nezvanično prvenstvo svijeta u tenisu - treći ovosezonski grend slem turnir Vimbldon, počeće danas u Londonu. Titulu će, nakon što prošle godine nije održan turnir zbog pandemije koronavirusa, braniti šampioni iz 2019. - Novak Đoković, dok je Rumunka Simona Halep zbog povrede odustala od nastupa.

Danas počinje Vimbldon | Radio Televizija Budva

Đoković brani titulu iz 2019. (Foto: Guliver)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković i mladi Britanac Džek Drejper otvoriće program na Centralnom terenu na Vimbldonu. Njihov meč počeće u 14.30h.

Đoković je aktuelni šampion grend slema u Lonodnu i tradicija nalaže da igra prvog dana turnira. Rival će mu biti mladi britanski teniser, koji je nedavno na Kvinsu zabiljležio pobjede nad Sinerom i Bublikom.

Slediće ih Sloan Stivens i Petra Kvitova, dok će program na najvećem stadion Ol Ingland kluba zatvoriti Endi Mari i Nikoloz Basilašvili.

Na terenu 1 prvi meč igraće se od 14 časova, a sastaće se Monika Nikulesku i Arina Sabalenka. Poslije njih će snage odmjeriti Stefanos Cicipas i Fransis Tijafo, dok će treći meč odigrati Iga Švjontek i Su-Vej Hsije.

Od 12 časova na terenu 12 počeće meč između Miomira Kecmanovića i Fakunda Bagnisa.

Dušan Lajović će oko 15.30 časova igrati protiv Žila Simona na terenu 5. Otprilike u isto vrijeme počeće duel Lasla Đerea i Pabla Kuevasa na terenu 8.

Danas će na terene i dvije hrvatske teniserke – Petra Martić će oko 14 časova odmjeriti snage sa Varvarom Gračevom, dok će Dona Vekić igrati protiv Anastasije Potapove oko 15.30h.

Londonski turnir ima 144 godina dugu tradiciju, a prvi pobjednik 1877. godine bio je Spenser Gor.

Vimbldon je ostao vjeran tradiciji igranja na travnatoj podlozi, iako se godišnje oko deset odsto turnira igra na travi.

Najviše uspjeha na Vimbldonu u konkurenciji tenisera imali su Pit Sampras i Vilijam Renšou, koji su trofej osvajali po sedam puta, dok je kod teniserki rekorderka Martina Navratilova, sa devet pobjeda na nezvaničnom prvenstvu svijeta.

Na dva ovosezonska Grend slem turnira, Otvorenom prvenstvu Australije i Rolan Garosu, trijumgovale su Japanka Naomi Osaka i Čehinja Barbora Krejčikova, dok je u muškoj konkurenciji oba trofeja osvojio Novak Đoković.

Za prvog nosioca kod tenisera imenovan je Đoković, a kod teniserki Australijanka Ešli Barti.

Na Vimbldonu nastupiće i crnogorska teniserka Danka Kovinić.

Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg Vimbldona iznosi 49,5 miliona dolara.

(N1)