11-03-2020

Danas prvi sastanak ekspertskih timova Vlade i MCP

Ekspertski timovi Vlade i Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti danas će održati prvi sastanak u podgoričkoj vili Gorica.

Danas prvi sastanak ekspertskih timova Vlade i MCP | Radio Televizija Budva

Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je da će dijalog biti usredsređen na članove Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja.

"Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju", ocijenio je Pažin i naglasio da politiku treba ostaviti po strani.

On je rekao da je "crvena linija" Ustav Crne Gore i potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu na jednako pravan način tretirani.

"Da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i vjerskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane", kazao je Pažin.

Iz MCP su saopštili da Zakon radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti

Oni su upozorili na, kako navode, česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, "koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine".

"To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države", poručio je mitropolit Amfilohije u pismu premijeru Dušku Markoviću.

Vladu će u razgovoru predstavljati potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve su koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić i članovi Savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke - advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i doktor Vladimir Leposavić.

Izvor: MINA News