12-02-2020

Danas se obilježava Darvinov Dan

Darvinov dan proslavlja se širom svijeta povodom godišnjice rođenja jednog od najuticajnih naučnika, poznatog kao utemeljivača Teorije evolucije. Ovo je, međutim, šest manje poznatih stvari o slavnom britanskom biologu.



Studirao je teologiju jer mu je medicina bila dosadna

Čarls Darvin je rođen 12. februara 1809. godine u porodici bogatog britanskog ljekara, pa je i sam pohađao najprestižniju medicinsku školu, koju je napustio jer su mu operacije bile uznemirijuće, a lekcije dosadne. Potom je studirao teologiju na Kembridžu, mada je kasnije postao čovek koji je uzdrmao crkvene dogme.

"Opstanak najprilagođenijih" nije Darvinova fraza

Izraz "opstanak najprilagođenijih", kao način da se opiše prirodna selekcija, nije njegov, već ga je prvi upotrebio filozof Herbert Spenser, koji je bio inspirisan prvim izdanjima Darvinove knjige "O poreklu vrsta".

O Bogu i evoluciji

Mada je često predstavljen kao čovek čija je teorija "ubila Boga", Darvin je smatrao da vjera i Teorija evolucije ne isključuju jedna drugu. Iako je kao mlad bio ortodoksni anglikanac, sebe je kasnije određivao kao agnostika, a ne ateistu.

"Bolje žena nego pas"

Kada je odlučivao o braku, sastavio je listu razloga za i protiv. Ispod "Oženiti se" napisao je: "djeca", "stalno društvo (i prijatelj u starosti), u svakom slučaju bolje nego pas", "neko da se brine o kući". U koloni "Ne ženiti se" naveo je: "sloboda da ideš gdje god želiš", "razgovor pametnih ljudi u klubovima", "manje novca za knjige", "gubitak vremena". Na kraju, venčao se sa svojom bliskom rođakom, sa kojom je imao desetoro dece.

Planina za rođendan

Moreplovac Robert Ficroj, koji je sa Darvinom oplovio svijet, imenovao je planinu u Andima po britanskom naučniku na njegov 25. rođendan. Po Darvinu ime nose i planine u Kaliforniji, Tasmaniji, Novom Zelandu, Africi.

Izvinjenje Crkve

Crkva Engleske duguje Čarlsu Darvinu izvinjenje zbog nerazumijevanja njegove Teorije evolucije i pogrešnih reakcija na nju, saopštio je 2008. godine velikodostojnik crkve koja se protivila njegovoj teoriji kada je 1859. godine objavio djelo "O poreklu vrsta".




















Izvor: RTS