30-03-2022

Davidović: Staza na Školju jeste očišćena, ali nije prohodna kao što je predstavljeno

Marijana Davidović, naša sugrađanka koja se bavi planinarenjem, poslala je upozorenje svima koji su planirali da obiđu Školj, istakavši da pješačka staza jeste očišćena, ali nije laka kao što je to predstavljeno.


Foto: Privatna arhiva

Ona je apelovala na zaljubljenike u prirodu da na pješačenje ne vode mlađu djecu i pse, jer ima strmijih i klizavih djelova.

“Markacije su polovično odrađene, to doduše i nije neki problem jer je staza vidna i lako se prati okošeni put. Ukoliko niste fizički spremni za malo veći napor, nemojte pokušavati jer nije uopšte tako laka kao što vam se čini. Priroda i samo ostrvo su predivni, i vrijedi ga obići, ali nije za svakoga”, naglasila je Davidović.

Poslala je i fotografiju na kojoj sve vide ostaci od čišćenja staze.


Foto: Privatna arhiva

“Čisto da se zna samo mali pikavac i ima da bukne cijelo ostrvo za jedno popodne. Raznorazno drveće i grane koje su morale biti odsječene da bi staza bila prohodna su nabacani sa strane i samo čekaju priliku. Ali, ako se već čistila staza zašto se smeće ostavlja sa strane i dužem cijele staze koja se čistila. I zašto sektor koji je pokrenuo uređenje nije poslao svoje ljude da ovo prekontrolišu i ocijene kvalitet staze?", upitala je Davidović.

Predložila je da nadležni uzmu u razmatranje da otvore planinarski klub ili kancelariju sa petočlanim goranima koji bi, u saradnji sa vatrogascima i lovačkim klubovima, uređivali i održavali staze, uklanjali bilo koju nepravilnost i na vrijeme spriječili negativne reklame.