03-01-2021

Deficit budžeta za 11 mjeseci 397,3 miliona eura

Deficit budžeta za prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio je 397,3 miliona eura ili 8,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 47,3 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.


Foto: Ilustracija

Iz tog Vladinog resora su kazali da je kretanje budžetskih prihoda i rashoda u periodu od januara do novembra bilo pod direktnim uticajem nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji, prenosi Dan.

“Tu se, u prvom redu, misli na kontinuirani pad u naplati budžetskih prihoda usljed sprovođenja mjera koje su ograničile privrednu aktivnost, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva. Međutim, i u uslovima drastičnog smanjenja prihoda budžeta sa jedne, odnosno potrebe dodatnog finansiranja usljed sprovođenja paketa mjera podrške građanima i privredi sa druge strane, likvidnost budžeta je uspješno očuvana i sve planirane budžetske obaveze su izmirivane pravovremeno”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Prihodi budžeta u istom periodu iznosili su 1,46 milijardi eura ili 31,6 odsto procijenjenog BDP-a, što je 4,6 odsto manje u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

“Pad u naplati prihoda prvenstveno je rezultat značajnog pada u ostvarenom turističkom prometu, pa je u odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno kod kategorija koje zavise od ostvarenog prometa - poreza na dodatu vrijednost 14 odsto i akciza 8,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Trend pada naplate prihoda koji se ubiru po tom osnovu značajno je usporen tokom novembra, imajući u vidu da u tom mjesecu prihodi od turizma ne čine značajni dio prometa, kao što je to slučaj u ljetnjim mjesecima.

Ostali prihodi bilježe negativno odstupanje u iznosu od 15,4 miliona eura ili 31,9 odsto usljed činjenice da uplata planirana po osnovu dividende energetskih kompanija u većinskom vlasništvu države nije obavljena.

“S obzirom na to da je planom naplate prihoda u oktobru bilo planirana da Montenegro Airlines (MA) uplati dug od devet miliona eura, evidentirano je odstupanje i kod kategorije primici od otplate kredita. Kao rezultat subvencionisanja zarada u privrednim granama posebno pogođenim mjerama za ograničavanje obavljanja djelatnosti u okviru drugog i trećeg paketa ekonomskih mjera, ali i kao rezultat naplate dijela poreskog duga MA u iznosu od deset miliona, porezi i doprinosi na zarade su zabilježili kumulativan rast od 31,5 miliona ili šesto odsto u odnosu na planirane”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pri tome je, kako je objašnjeno, porez na dohodak veći 3,7 miliona eura ili 3,8 odsto, dok su doprinosi porasli 27,8 miliona ili 6,6 odsto.

Kao posljedica snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine, nastavljeno je sa trendom rasta naplate po osnovu poreza na dobit, koji je veći 11,5 miliona.

“U poređenju sa istim periodom 2019. godine, prihodi budžeta su manji 185,7 miliona eura ili 11,3 odsto usljed pada ekonomske aktivnosti uzrokovane pandemijom i sprovođenja mjera za ublažavanje negativnih efekata na privredu i građane. Izdaci budžeta u periodu od januara do novembra prošle godine iznosili su 1,85 milijardi ili 40,2 odsto BDP-a i u odnosu na planirane su manji 1,2 odsto”, saopštilo je Ministarstvo.


(Dan/MINA Business)