09-11-2023

Delegacija Opštine Budva juče položila vijenac oslobodiocima Budve u Prvom svjetskom ratu

Delegacija Opštine Budva predvođena predsjednikom SO Budva Nikolom Jovanovićem položila je juče vijenac na spomen ploču iznad Veljih vrata na zidinama Starog grada koja je posvećena oslobodiocima Budve i palima za slobodu u Prvom svjetskom ratu.


Foto: printscreen

Nakon odsluženog parastosa palim borcima za oslobođenje Budve u Prvom svjetskom ratu jerej Aleksandar Lekić je u svojoj besjedi istakao da nije slučajno što se ovaj dan obilježava na dan kada pravoslavna crkva proslavlja Svetog velikomučenika Dimitrija.

"Nije ni čudo da upravo na taj dan doživimo veliko okrepljenje da se rat koji je do tada bio najveći rat u istoriji čovječanstva završio i da je došlo oslobođenje u grad Budvu. Upravo na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, a eto ti stradalnici junaci koje smo danas pomenuli su bili povezani sa svetim Dimitrijem sigurno. Mnogi od tih vojnika i ratnikam iz ovog kraja bili su dobrovoljci u vojskama, crnogorskoj, srbijanskoj i njih hiljade je otišlo preko Albanije na Krf", kazao je Lekić.

Delegacija Opštine BUdva na čelu sa predsjednikom SO Budva Nikolom Jovanovićem je poslije odsluženog parastosa u Hramu Svete Trojice u Starom gradu položila vijenac na spomen ploču postavljenu 1931. godine na kojoj piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine"


Foto: printscreen

Jovanović je tom prilikom govorio o značaju obilježavanja ovog dana za našu opštinu.

"Vjerujem da je ovo važan datum ne samo za Budvu nego za istoriju čitavog naroda. Oslobodilačka srpska vojska je 8. novembra 1918. godine konačno stavila pečat slobode na zidine Starog grada, na ovaj dio Boke i konačno pokazala još jednom da sloboda živi i da će na ovim prostorima živjeti jer je skuplja od svega onoga što predstavlja ovozemaljski život. Za Opštinu Budva ovo je veoma posebno važan datum jer predstavlja njen kulturni i istorijski identitet koji niko nije mogao da potre do dana današnjega. Bez obzira što je bilo pokušaja da se ova tabla što je ovdje postavljena od strane Opštine Budva skloni i što je bilo pokušaja da se istorija prekroji na falsifikatorski način, ova tabla i dan danas stoji. Oslobodioci Budve žive u sjećanju svih Budvana i čitavog srpskog naroda i tako će buti dovijeka. Takođe za Opštinu Budva kao instituciju je ovo posebno važan događaj i mi smo evo i ove godine položili vijenac oslobodiocima Budve koji su i te 1918. ali i 22. novembra 1944. godine ovom narodu i građanima donijeli slobodu", kazao je Jovanović.

"Pokoljenja djela sude" rekao je slavni Njegoš. Istorijska vrijednost riječi uklesanih iznad venecijanskog lava koji tu stoji vjekovima podsjećaju nas da čuvamo od zaborava preko 1000 junaka iz Paštrovića, Grblja, Maina, Pobora i Brajića koji su dobrovoljno dali svoje živote za odbranui otadžbine.

J.M.